Boek
Nederlands

Slaapkoppig

Reinout De Pauw (auteur), Esther Leeuwrik (illustrator)
Adam (ik-persoon) heeft een lastig probleem: hij durft niet te gaan slapen. Hij is bang dat hij in zijn dromen in een onbekende wereld belandt en niet meer terug kan. Dan hoort hij over ontdekkingsreizigers. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Dromen, Bang zijn, Slapen
Titel
Slaapkoppig
Auteur
Reinout De Pauw
Illustrator
Esther Leeuwrik
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2019
[34] p. : ill.
ISBN
9789044832020 (hardback)

Besprekingen

Adam heeft een lastig probleem. Hij durft niet te gaan slapen omdat hij bang is voor de onbekende wereld waar hij dan terechtkomt en misschien niet uit kan terugkeren. Zijn ouders helpen hem met veel geduld. Uiteindelijk leert hij zijn angst overwinnen na een les over ontdekkingsreizen; wie weet kan hij ’s nachts zelf van alles ontdekken! Het verhaal in deze prentvertelling wordt verteld door de hoofdpersoon. Er is regelmatig vrij veel tekst en het taalgebruik is poëtisch, maar niet eenvoudig. Ook het onderwerp is voor veel kinderen niet herkenbaar. De platen sluiten goed aan bij de sfeer van het verhaal. Ze beslaan steeds twee volledige pagina’s met een steeds wisselende steunkleur op de achtergrond. Er is van verschillende technieken gebruikgemaakt met mooie, zachte kleuren en levendige figuren. Een bijzonder boek voor een kleine doelgroep. Om voor te lezen en eventueel een slaapprobleem op te lossen, met kinderen vanaf ca. 5 jaar.

Slaapkoppig

In het prentenboek maken we kennis met Adam. Alles aan Adam is heel gewoon. Slechts één ding aan hem is anders. Hij wil niet slapen. Nooit meer. Daarom noemen zijn ouders hem ‘slaapkoppig’. Hij verzint elke dag een ander trucje om het slapengaan uit te stellen.  Muizenhapjes nemen, tientallen vragen stellen over dingen die papa interesseren of misschien is de trap wel stuk? Het verhaal speelt zich af in een gezellig, rommelig gezin. Papa en mama gaan graag mee in de fantasie van Adam, toch maken ze zich zorgen over hem.



De tekeningen zijn origineel, met heel wat details. Er wordt gevarieerd in materiaalkeuze. De personen op de prenten worden letterlijk extra in de verf gezet, de achtergrond is waziger. Er wordt gespeeld met de lettergrootte. Dit is erg mooi gedaan.

Het verhaal bevat veel tekst en is niet altijd zo makkelijk te volgen. Het onderscheid tussen fantasie en realiteit is soms subtiel. Voor kinderen van vijf jaar zal verduidelijking nodig…Lees verder