De beste van alle mogelijke werelden : roman
De beste van alle mogelijke werelden : roman
Besprekingen
Over de Muur heen
Aurelia is 28; ze is geboren op 9 november 1989, de dag dat de Berlijnse Muur viel. Uitgerekend zij krijgt de hoofdrol in een prestigieuze theatervoorstelling over 'de laatste dagen van de Berlijnse Muur, alles wat er gebeurde en ook dat wat had kunnen gebeuren'. Het is experimenteel theater over mensen die geprobeerd hebben om over de Muur te ontsnappen. Joachim, de regisseur, is opgegroeid in de DDR.
De Finse Riikka Pulkkinen (37) heeft een voorliefde voor tragedies. In haar romans behandelt ze steevast zware thema's, dat is in haar nieuwste boek niet anders: De beste van alle mogelijke werelden gaat over de verdwijning van twee kinderen. Aurelia verliest als driejarige haar tweelingzus tijdens een picknick in een Berlijns park. Joachim verliest als negenjarige zijn zus bij het Balatonmeer, enkele maanden voor de val van de Muur.
Via het theaterstuk smokkelt Pulkkinen ook elementen uit de klassieke tragedie haar boek bin…Lees verder
Intrigerende, intelligente, boordevolle roman van Finse succesauteur is misschien iets te bedacht
Met De grens, de eerste roman van Riikka Pulkkinen (uit 2006, in 2009 vertaald) had ze meteen zo'n succes dat ze op haar 26ste een literaire ster was, en niet alleen in Finland. Verfilmingen, toneelstukken en nieuwe romans volgden. De beste van alle mogelijke werelden is haar vierde.
Opvallend aan haar boeken zijn de grote emotionele geladenheid en de originele beschrijvingen van gevoelens en gedachten, geestig, ondanks de vaak dramatische thematiek. In haar eerste roman verkende ze grenzen: herkenbare situaties in de levens van mensen wier verlangens tot morele dilemma's leidden. Een vrouw die haar man heeft beloofd hem te doden als hij niet toerekeningsvatbaar meer zal zijn; een meisje dat verliefd raakt op een getrouwde leraar en hij op haar.
Wat er met en tussen hen gebeurt ontvouwt Pulkkinen met groot inlevingsvermogen, en niet geheel zonder pathetiek. Haar kracht is vooral haar oog voor de poëzie van het dagelijkse e…Lees verder
Twee verdwenen meisjes
Al bij haar debuut in 2006 zette de Finse Riikka Pulkkinen (1980) zich op de kaart als een van de grote talenten van de Finse literatuur en met elke volgende roman heeft ze haar succes alleen maar bestendigd. Pulkkinens interesse geldt de grote levensthema's. Zo ging haar debuut 'De grens' over een man met alzheimer die zijn vrouw vraagt hem te doden als zijn geheugen het helemaal laat afweten. 'Echt waar' onthulde een lang verzwegen familiegeheim en 'Vreemdeling' volgde een ontgoochelde vrouwelijke dominee tijdens haar nieuwe spirituele zoektocht. In haar jongste roman, 'De beste van alle mogelijke werelden', pakt Pulkkinen andermaal een loodzwaar thema aan: de verdwijning van twee jonge kinderen en het immense verdriet daarover.
Ze zwerft er wel een tijdje omheen, eerst. Tergend langzaam komt ze tot de kern van de twee tragische geschiedenissen die centraal staan in dit boek, waarbij de psychologische spanning haast niet te ha…Lees verder