Boek
Nederlands

De beste van alle mogelijke werelden : roman

Riikka Pulkkinen (auteur), Annemarie Raas (vertaler)

De beste van alle mogelijke werelden : roman

Genre:
Titel
De beste van alle mogelijke werelden : roman
Auteur
Riikka Pulkkinen
Vertaler
Annemarie Raas
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Fins
Oorspr. titel
Paras mahdollinen maailma
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2017
366 p.
ISBN
9789029514514 (paperback)

Besprekingen

Over de Muur heen

Roman. Lichtvoetigheid is niet besteed aan de Finse sterauteur Riikka Pulkkinen. Geef haar maar een fraai gebeeldhouwde tragedie.

Aurelia is 28; ze is geboren op 9 november 1989, de dag dat de Berlijnse Muur viel. Uitgerekend zij krijgt de hoofdrol in een prestigieuze theatervoorstelling over 'de laatste dagen van de Berlijnse Muur, alles wat er gebeurde en ook dat wat had kunnen gebeuren'. Het is experimenteel theater over mensen die geprobeerd hebben om over de Muur te ontsnappen. Joachim, de regisseur, is opgegroeid in de DDR.

De Finse Riikka Pulkkinen (37) heeft een voorliefde voor tragedies. In haar romans behandelt ze steevast zware thema's, dat is in haar nieuwste boek niet anders: De beste van alle mogelijke werelden gaat over de verdwijning van twee kinderen. Aurelia verliest als driejarige haar tweelingzus tijdens een picknick in een Berlijns park. Joachim verliest als negenjarige zijn zus bij het Balatonmeer, enkele maanden voor de val van de Muur.

Via het theaterstuk smokkelt Pulkkinen ook elementen uit de klassieke tragedie haar boek bin…Lees verder

Intrigerende, intelligente, boordevolle roman van Finse succesauteur is misschien iets te bedacht

Riikka Pulkkinen bespeelt vele registers moeiteloos.

Met De grens, de eerste roman van Riikka Pulkkinen (uit 2006, in 2009 vertaald) had ze meteen zo'n succes dat ze op haar 26ste een literaire ster was, en niet alleen in Finland. Verfilmingen, toneelstukken en nieuwe romans volgden. De beste van alle mogelijke werelden is haar vierde.

Opvallend aan haar boeken zijn de grote emotionele geladenheid en de originele beschrijvingen van gevoelens en gedachten, geestig, ondanks de vaak dramatische thematiek. In haar eerste roman verkende ze grenzen: herkenbare situaties in de levens van mensen wier verlangens tot morele dilemma's leidden. Een vrouw die haar man heeft beloofd hem te doden als hij niet toerekeningsvatbaar meer zal zijn; een meisje dat verliefd raakt op een getrouwde leraar en hij op haar.

Wat er met en tussen hen gebeurt ontvouwt Pulkkinen met groot inlevingsvermogen, en niet geheel zonder pathetiek. Haar kracht is vooral haar oog voor de poëzie van het dagelijkse e…Lees verder

De jonge actrice Aurelia krijgt de hoofdrol in een theaterstuk over de val van de muur in Berlijn. Tijdens het moeizame proces waarin het stuk vorm en inhoud moet krijgen, wordt ze geconfronteerd met een tragedie uit haar jeugd die ze verdrongen heeft. Het trauma van Aurelia wordt weerspiegeld in het verlies dat de regisseur heeft geleden. Het verhaal wordt parallel afgewisseld met het verhaal vanuit het perspectief van Aurelia's moeder en diens leven als jonge vrouw met een liefdesgeschiedenis en een huwelijk vóór en tijdens de val van de muur. Hierdoor wordt de tragedie van een andere kant belicht. Vierde vertaalde boek van belangrijke Finse auteur (1980) die altijd grote thema’s kiest. Hier gaat het vooral om de verwerking van de dood van een naaste en het afbreken van (meest zelfopgetrokken) muren. Mooi, knap geconstrueerde, soms wat uitvoerige roman waarin de kern pas laat aan het licht komt, zowel voor de lezer als voor de personages. Goede vertaling.

Twee verdwenen meisjes

Fins schrijftalent Riikka Pulkkinen verkent de grote gevolgen van intens verdriet.

Al bij haar debuut in 2006 zette de Finse Riikka Pulkkinen (1980) zich op de kaart als een van de grote talenten van de Finse literatuur en met elke volgende roman heeft ze haar succes alleen maar bestendigd. Pulkkinens interesse geldt de grote levensthema's. Zo ging haar debuut 'De grens' over een man met alzheimer die zijn vrouw vraagt hem te doden als zijn geheugen het helemaal laat afweten. 'Echt waar' onthulde een lang verzwegen familiegeheim en 'Vreemdeling' volgde een ontgoochelde vrouwelijke dominee tijdens haar nieuwe spirituele zoektocht. In haar jongste roman, 'De beste van alle mogelijke werelden', pakt Pulkkinen andermaal een loodzwaar thema aan: de verdwijning van twee jonge kinderen en het immense verdriet daarover.

Ze zwerft er wel een tijdje omheen, eerst. Tergend langzaam komt ze tot de kern van de twee tragische geschiedenissen die centraal staan in dit boek, waarbij de psychologische spanning haast niet te ha…Lees verder

Over Riikka Pulkkinen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Soppakanuuna

Riikka Pulkkinen (Tampere, 8 juli 1980) is een schrijver uit Finland. Ze studeerde literatuur en filosofie aan de Universiteit van Helsinki.

Boeken

Haar debuutroman Raja verscheen in 2006. De roman vertelt het verhaal van een hoogleraar die haar man met de ziekte van Alzheimer beloofd heeft hem te helpen sterven als hij zich niets meer herinnert. De tweede verhaallijn laat ons kennis maken met de zestienjarige Mari, die hevig verliefd is op haar veel oudere leraar. De liefde wordt, verrassend genoeg, beantwoord. Het boek behandelt de vraag waar de grens ligt tussen goed en fout. Raja ontving lovende kritiek en was de best verkochte debuutroman van 2006 in Finland. Haar tweede roman werd in Finland in 2010 als Totta uitgegeven. De Nederlandse vertaling kwam in 2011 uit als Echt waar. Het boek gaat over drie generaties vrouwen en een lang bewaard gebleven familiegeheim. Elsa …Lees verder op Wikipedia