Boek
Nederlands

Echt waar : roman

Riikka Pulkkinen (auteur), Annemarie Raas (vertaler)
Titel
Echt waar : roman
Auteur
Riikka Pulkkinen
Vertaler
Annemarie Raas
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Fins
Oorspr. titel
Totta
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2011
340 p.
ISBN
9789029576031 (paperback)

Besprekingen

Roman over een driehoeksverhouding. Een studente gaat als oppas werken bij een gezin (vader vooraanstaand kunstenaar, moeder bekende psychologe, dochtertje) en krijgt een gepassioneerde verhouding met de man. Het verhaal speelt zich af in de roerige jaren zestig en wordt ruim veertig jaar na dato verteld door de kleindochter van de man, op het moment dat diens vrouw op sterven ligt. De levens van de dochter en kleindochter en hun (onderlinge) relaties zijn ermee verweven. Tweede roman van de jonge, succesvolle Finse auteur. Haar debuut (met een verwante thematiek) is ook in het Nederlands verschenen ('De grens') en zeer goed ontvangen. Goed geschreven en gestructureerde liefdesroman waarin de ethiek van de liefde genuanceerd onder de loep genomen wordt in de context van een woelige tijd waarin elementaire waarden ter discussie stonden. Normale druk.

Over Riikka Pulkkinen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Soppakanuuna

Riikka Pulkkinen (Tampere, 8 juli 1980) is een schrijver uit Finland. Ze studeerde literatuur en filosofie aan de Universiteit van Helsinki.

Boeken

Haar debuutroman Raja verscheen in 2006. De roman vertelt het verhaal van een hoogleraar die haar man met de ziekte van Alzheimer beloofd heeft hem te helpen sterven als hij zich niets meer herinnert. De tweede verhaallijn laat ons kennis maken met de zestienjarige Mari, die hevig verliefd is op haar veel oudere leraar. De liefde wordt, verrassend genoeg, beantwoord. Het boek behandelt de vraag waar de grens ligt tussen goed en fout. Raja ontving lovende kritiek en was de best verkochte debuutroman van 2006 in Finland. Haar tweede roman werd in Finland in 2010 als Totta uitgegeven. De Nederlandse vertaling kwam in 2011 uit als Echt waar. Het boek gaat over drie generaties vrouwen en een lang bewaard gebleven familiegeheim. Elsa …Lees verder op Wikipedia