Boek Nederlands

Een soort Engeland

Robert Anker (auteur)

Een soort Engeland

Robert Anker (auteur)
Een succesvolle acteur zoekt al dertig jaar naar de zin van zijn leven en werk, maar wordt dan geconfronteerd met zijn dochter die hij sinds ze baby was niet meer gezien heeft.
Titel
Een soort Engeland
Auteur
Robert Anker
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2001
268 p.
ISBN
90-214-5098-4

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Hoofdfiguur David Oosterbaan heeft alles van de antiheld: hij heeft een mislukt huwelijk en een al even mislukte toneelopleiding achter de rug; hij voelt zich aangetrokken tot de actrice Lena, maar slaagt er nauwelijks in echt in contact te treden met haar; zijn tienerdochter Maura is in allerijl in het ziekenhuis opgenomen na een drugsexperiment... Hij neemt zich voor haar te redden, maar wordt telkens weer geconfronteerd met de dreiging van een vijandige buitenwereld ("Waarom laat de wereld hem niet met rust?") Steeds nadrukkelijker raakt hij er, dromend van "een soort Engeland" waar de problemen van de baan zijn, van overtuigd "een verstekeling te zijn in het schip van de tijd, van het heden, de werkelijkheid". Anker vergaloppeert zich duidelijk met dit boek: de breed uitgesmeerde verhaallijn, waarbij het ene detail goed is voor weer een hele reeks andere die via de herinnering worden opgeroepen, leidt de aandacht af van waar het de auteur in essentie om te doen was: een doorprikke…Lees verder
Geestrijke en soms geestige roman over een acteur die al meer dan dertig jaar zoekt naar de zin van leven en werk. De protagonist, David Oosterbaan, lijkt een geslaagd acteur, maar heeft ook een soort destructieve werking op anderen en zichzelf. In de roman is de confrontatie met zijn dochter - die hij sinds ze baby was niet meer heeft gezien - een soort van draaipunt. Oosterbaan probeert de dochter, die nu in de dertig is en hopeloos verslaafd aan drugs, weer 'in het spoor te krijgen'. Zij is eigenlijk het spiegelbeeld van hem, alleen is haar destructieve neiging nog roekelozer en waarschijnlijk succesvoller. Anker (1946) slaagt erin een alleszins leesbare en interessante roman te schrijven, maar niet alle lezers zullen zijn postmodernistische stijl en verhaallijn waarderen. Desondanks behoort ook deze roman tot de meer waardevolle recente aanwinsten in de Nederlandse literatuur. Paperback; kleine druk.