Boek
Nederlands

Witte zee

Roy Jacobsen (auteur), Paula Stevens (vertaler)
Titel
Witte zee
Auteur
Roy Jacobsen
Vertaler
Paula Stevens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Hvitt hav
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
239 p.
ISBN
9789403131412 (hardback) 9789403129174 (ISBN sticker, hardback)

Besprekingen

Einde van eenzaamheid

Ingrid Barrøy leeft alleen op een eiland dat haar naam draagt. Tot er op een dag een Russische krijgsgevangene aanspoelt.

In 1944 woont Ingrid Barrøy alleen op het eiland van haar familie. Haar ouders zijn dood, haar zwakbegaafde tante Barbro verblijft in een ziekenhuis en haar neef Lars heeft op de Lofoten de liefde gevonden en keert voorlopig niet meer terug. Noorwegen wordt intussen bezet door Duitsland en heeft fanatiek collaborerende landgenoten rondlopen die blijven hopen op de eindoverwinning van Hitler.

Op een dag merkt Ingrid sporen die niet van haarzelf of een dier kunnen zijn. 'Op een eiland wonen betekent zoeken', en dat doet Ingrid. Eerst vindt ze een aantal dode schipbreukelingen en uiteindelijk ook een overlevende. De zwaargewonde jonge man heet Alexander en blijkt een Russische krijgsgevangene te zijn. Ook al hebben Ingrid en Alexander amper een taal om met elkaar te communiceren, hun lichamen vinden elkaar al snel. Het worden een paar hartstochtelijke weken waarin Ingrid er achter probeert te komen wat er met Alexander op zijn 'slavenschip' is gebeurd en vooral: hoe ze h…Lees verder

Witte zee

Eerste zin. De vis was er eerst.

 

 

 

Ingrid Barrøy staat er alleen voor. Helemaal in haar eentje moet ze het op het eiland van haar voorouders, voor de barre Noorse kust, zien te redden. Dat is an sich al geen pretje, en al helemaal niet in 1944, wanneer de stalen klauwen van de nazi’s tot in de kleinste Noorse dorpjes reiken. De mannen in haar leven zijn verdwenen – verdronken op zee, gesneuveld op het slagveld, gevlucht naar warmere oorden. Maar het gebrek aan brute spierkracht deert haar niet. Ze is nooit beducht geweest voor hard werk. De voorouderlijke boerderij staat dan wel te verkommeren, maar vissen kan ze als de beste en desnoods kan ze nog op het vasteland kabeljauw gaan fileren, tien uur per dag.

Ze had erover gehoord, over die Duitse oorlogsbodem die in de buurt was gezonken, maar het is pas wanneer ze een doodzieke soldaat op haar hooizolder ontdekt dat de oorlog akelig dichtbij komt. Ze lapt de jongeman op, niet wetend of ze nu een nazi of een krijgsgevangene in h…Lees verder

Dit verhaal speelt zich af in Noorwegen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoofdpersonage is Ingrid, een kranige jonge vrouw die aanvankelijk eenzaam op het eiland Barrøy woont en overleeft door visserij. Tijdens een storm spoelen de lichamen van de bemanning van een gezonken Duits oorlogsschip aan op het eiland. Ingrid bergt de lichamen, maar ontdekt ook de nog levende Russische krijgsgevangene Alexander. Ingrid verzorgt hem en tussen hen bloeit een romance op. Maar dan neemt dit liefdesverhaal een grimmige wending. Belangrijke thema's zijn: liefde, eenzaamheid, geestesziekte, Noorwegen, eilandleven en oorlog. Met ingetogen stijl verhaalt de auteur over een zeer duistere tijd. Het boek bevat een mooie mix van rauwheid en tederheid. Vervolg op de positief ontvangen roman ‘De onzichtbaren’*.