Boek
Nederlands

Het gezicht van de oorlog

Rudi Vranckx (auteur)
+1
Het gezicht van de oorlog
×
Het gezicht van de oorlog Het gezicht van de oorlog

Het gezicht van de oorlog

Fotoreportage over oorlog in het Midden-Oosten in het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw. Van Afghanistan na 9/11 tot de Arabische lente. Met een tekst over het conflict in Syrië en een epiloog over de mensen die Vranckx hielpen bij het maken van zijn reportages.
Titel
Het gezicht van de oorlog
Auteur
Rudi Vranckx
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2012
189 p. : ill.
ISBN
9789085424093 (hardback)

Besprekingen

De Belgische historicus Vranckx en zijn cameraploeg verslaan reeds jaren de belangrijkste gebeurtenissen in de huidige conflictgebieden voor het VRT-journaal. Zijn oorlogsverslaglegging kenmerkt zich door een zo objectief mogelijke benadering, waarbij hij poogt alle partijen aan het woord te laten. Zijn optreden als oorlogscorrespondent omschrijft hij zelf als het steeds meer willen beschrijven van gewone levens in buitengewone omstandigheden. In dit fotoboek zien we beelden van het optreden van zijn televisieploeg in landen als Afghanistan, Irak, Jemen, Pakistan, Tunesië, Egypte en Libië. Het zijn vooral sfeerbeelden van de omgeving waarin dit soort journalistiek wordt bedreven. Foto's van de tv-ploeg in actie, hun contactpersonen en de lokale medewerkers, hun onderkomens en de schaarse rustige ogenblikken. De beelden tonen geen fotokunst over geweld en ellende, maar geven een veelzijdige indruk van het oorlogsleven in de marge. Vranckx levert boeiend commentaar bij zijn persoonlijke…Lees verder

Over Rudi Vranckx

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Dirk Annemans

Rudi Vranckx (Leuven, 15 december 1959) is een Belgisch journalist bij VRT NWS die internationale conflicten in het Midden-Oosten verslaat.

Opleiding en werk

Van opleiding is Vranckx historicus, hij studeerde Hedendaagse Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij is de kleinzoon van voormalig socialistisch politicus Alfons Vranckx en is diens huis "grotendeels opgevoed". Na zijn studies werd hij universitair onderzoeker bij het Centrum voor Vredesonderzoek, waar hij scenario’s en films over oorlog en vrede maakte.

Ondertussen nam hij deel aan journalistenexamens bij de toenmalige Belgische Radio- en Televisieomroep, waar hij in september 1988 begon bij de radionieuwsdienst. Na zes weken stapte Vranckx over naar de televisieredactie. Zijn eerste grote opdracht als oorlogsverslaggever startte in 1989 in Roemenië tijdens de val van dictator Nicolae Ceaușescu. Daarna volgden de Golfoorlog van 1990-1991, d…Lees verder op Wikipedia