Boek
Nederlands

Stadium IV

Sander Kollaard (auteur)
Een ongeneeslijk zieke vrouw en haar man reizen naar het Zweedse Öland ter voorbereiding op haar dood.
Titel
Stadium IV
Auteur
Sander Kollaard 1961-
Taal
Nederlands
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: Van Oorschot, 2015
157 p.
ISBN
9789028261013 (paperback)

Besprekingen

Tijdens de proefrit met hun nieuwe camper krijgt Sarie (62 jaar, ex-lerares aardrijkskunde), vrouw van Barend (64, gepensioneerd politieman) een toeval. Ze wordt opgenomen en blijkt uitgezaaide kanker te hebben: ongeneeslijk, niet-kleincellig longcarcinoom, stadium IV. In plaats van hun plan voor een trektocht door Europa besluiten ze naar Öland te reizen, het idyllische Zweedse eiland waar in 1968 hun liefde onstuimig begon. Barend, fors van postuur, kerngezond, levenskunstenaar, ‘dossiertijger’, probeert de plotselinge chaos en radeloosheid in zijn leven te bestrijden met het lezen van wetenschappelijke verhandelingen, aanleggen van lijstjes, strikt hanteren van regels, en wijdt zich vol overgave aan de verzorging van zijn vrouw, die de kunst van het sterven onder de knie probeert te krijgen. Totdat Barend een drastisch besluit neemt. Sfeervol, ontroerende, ‘vanuit het hart’ geschreven, niet-chronologisch vertelde, psychologische roman, met subtiele details (knikker, stenen keilen),…Lees verder

Over Sander Kollaard

Sander Martijn Kollaard (Amstelveen, 1961) is een Nederlandse schrijver en Libris Literatuur Prijswinnaar.

Kollaard studeerde geschiedenis in Amsterdam. Sinds 2006 woont en werkt hij in een voormalige pastorie op het Zweedse platteland.

In 2014 werd hij laureaat van de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs voor zijn debuut Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde, een verhalenbundel. In 2020 werd hij met Uit het leven van een hond de laureaat van de Libris Literatuur Prijs.

Bibliografie

  • 2012: Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde
  • 2015: Stadium IV
  • 2018: Levensberichten
  • 2019: Uit het leven van een hond
Lees verder op Wikipedia