Boek
Nederlands

Commandant : een waargebeurd verhaal over moed en mededogen

Sandro Veronesi (auteur), Edoardo De Angelis (auteur), Welmoet Hillen (vertaler)
Een Italiaanse onderzeebootcommandant laat in 1940 een vijandelijk schip zinken maar redt, tegen de bevelen in, de levens van de zesentwintig opvarenden.
Titel
Commandant : een waargebeurd verhaal over moed en mededogen
Auteur
Sandro Veronesi Edoardo De Angelis
Vertaler
Welmoet Hillen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Comandante
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2023
172 p.
ISBN
9789044653281 (paperback)

Besprekingen

'Drenkelingen redden is een plicht'

Goede bedoelingen leveren vaak slechte literatuur op. Commandant van Sandro Veronesi is daar een schitterende uitzondering op: een manifest in romanvorm over de wetten op zee.

Dat Sandro Veronesi niet te spreken is over het Italiaanse migratiebeleid, is een understatement. De auteur van Kalme chaos en De kolibrie staat bekend om zijn engagement en sociale bewogenheid. In de zomer van 2018 bereikte zijn verontwaardiging het kookpunt toen vicepremier Matteo Salvini de Italiaanse kustwacht verbood om schipbreukelingen in de Libische Zee hulp te bieden. Hij schreef zijn woede van zich af in Commandant , een vierhandige roman, in samenwerking met regisseur Edoardo De Angelis die er op zijn beurt een film van maakte, met een rol weggelegd voor acteur Johan Heldenbergh. Comandante wordt dit jaar verwacht.

Het boek Commandant vertelt het waargebeurde verhaal van Salvatore Todaro, die in de Tweede Wereldoorlog met zijn onderzeeboot een vijandelijk vrachtschip tot zinken bracht en de opvarenden redde. Daarmee ging hij in tegen de bevelen van de Duitse admiraal Dönitz, die hem smalend de 'Don Quichot van d…Lees verder

Recensie Commandant -In hetzelfde schuitje

Door de woorden vooraf is het moeilijk om Commandant, over de redding van een vijandelijke bemanning door een duikbootcommandant, niet als manifest te lezen. Maar het verhaal is zo spannend dat het de roman niet in de weg zit.

Sandro Veronesi, gelauwerd schrijver van romans als Kalme chaos en De kolibrie, laat er in zijn inleiding geen twijfel over bestaan: hij heeft een boek met een boodschap geschreven. Het spectaculaire, waargebeurde verhaal van de Italiaanse duikbootcommandant die in 1940 een Belgisch vrachtschip tot zinken bracht en vervolgens de bemanning het leven redde, is een voorbeeld voor deze tijd, waarin zo veel mensen op zee aan hun lot worden overgelaten. De hoofdpersoon is een ouderwetse held, die zijn medemenselijkheid zwaarder laat wegen dan de orders van zijn (Duitse) superieuren.

Het is altijd een risico als schrijvers hun activisme in romanvorm verpakken; nuance en gelaagdheid gaan nu eenmaal moeilijk samen met een strakke moraal, hoe nobel die ook is. Veronesi verzet zich al jaren tegen het harde vluchtelingenbeleid in zijn land. Hij schreef het pamflet Blaffende honden (2019) en richtte een beweging op die strijdt tegen xenofobie. Zo kwam hij in contact met regisseur Edoardo…Lees verder

Een roman gebaseerd op een waargebeurd verhaal over oorlog, moed en medemenselijkheid. Het is 1940 en Italië is in oorlog. Salvatore Todaro heeft de leiding over de onderzeeër Cappellini. Wanneer hij een Belgisch vrachtschip, de vijand, in zicht krijgt, laat hij het schip zinken. Echter, tegen de bevelen van hogerop in, redt hij de zesentwintig opvarenden en brengt hen aan wal. Vaardig en lichtvoetig geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep. Sandro Veronesi (Florence, 1959) is een wereldberoemde Italiaanse (scenario)schrijver, architect en dichter. Hij schreef vele boeken. Zijn werk werd in meer dan vijftien landen uitgegeven en hij won meerdere belangrijke literaire prijzen, zoals de Europese Literatuurprijs, de Premio Campiello en de Viareggio Prize. Edoardo De Angelis (Napels, 1978) is een Italiaanse filmregisseur en (scenario)schrijver.

Over Sandro Veronesi

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door

Sandro Veronesi (Prato, 1959) is een Italiaans romanschrijver, essayist en journalist.

Biografie

Hij is een broer van de regisseur Giovanni Veronesi. Na het behalen van een graad in de architectuur aan de universiteit van Florence met een dissertatie over Victor Hugo en de cultuur van de moderne restauratie koos hij voor een carrière als schrijver. Veronesi debuteerde op 25-jarige leeftijd met de dichtbundel Il Resto del cielo. Daarna volgden romans, essays, een toneelstuk, talrijke recensies van romans en essaybundels, interviews, een scenario en televisieprogramma's.

Werken

Il Resto del cielo (1984) bestaat uit vijfentwintig korte composities, niet langer dan veertien verzen, die gaan over de algemene problematiek van de communicatie, waar een constante coincidentia oppositorum plaatsvindt.

Zijn eerste roman Per dove parte questo treno allegro (Wa…Lees verder op Wikipedia