Boek
Nederlands

In de ban van mijn vader

Sandro Veronesi (auteur)

In de ban van mijn vader

De ontdekking dat zijn vader een geheim agent van de Russische KGB was,doet een kinderboekenschrijver twijfelen aan alle feiten en relaties in zijn leven.
Onderwerp
Identiteitscrisis
Titel
In de ban van mijn vader
Auteur
Sandro Veronesi
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
La forza del passato
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 2001
255 p.
ISBN
90-351-2347-6
Andere talen:

Besprekingen

Gianni Orzan, een schrijver van kinderboeken, leidt een rustig leventje in Rome. Na een voordracht komt hij op een avond aan in Stazione Termini. Een opdringerige taximan voert hem naar huis. Plots stelt die hem de vraag: "Kan je zoon Francesco nu al fietsen?" De schrijver is geschrokken: hij meent dat hij te maken heeft met iemand die hem en zijn familie wil bedreigen. Hij stuurt zijn vrouw en zoon in allerijl naar zijn schoonfamilie aan de Toscaanse kust. Hijzelf blijft te Rome. 's Anderendaags belt iemand aan bij zijn appartement: daar staat hetzelfde ongure personage voor zijn deur, met de tas die Gianni al vluchtend in de taxi had achtergelaten. Uiteindelijk moet hij wel luisteren naar de man die zich aanbiedt als Gianni (nog een Gianni...) Bogliasco en die beweert dat hij een goede vriend geweest is van zijn overleden vader. Maar het ergste moet nog komen: zijn vader is heel zijn carrière een spion geweest voor de KGB, beweert Bogliasco. Onmogelijk, want Gianni weet dat zijn vad…Lees verder
De hoofdfiguur, die al in een existentiële crisis verkeerde, begint helemaal aan zichzelf te twijfelen door het verhaal van een vriend van zijn vader dat deze een Russische agent was en 50 jaar zinloos under-cover leefde. De hoofdfiguur weet nu echt niet meer of hij is die hij denkt dat hij is. Dit thema wordt op allerlei gebieden uitgesponnen. Alles blijkt anders te zijn. De enge vriend lijkt op het eind nog de meest betrouwbare figuur. De hoofdfiguur verwerkt deze ervaringen maar meteen in zijn nieuwe kinderboek. Hij krijgt er inspiratie door. Het boek is met veel fantasie geschreven, misschien te veel fantasie. Het afwisselen van het verhaal met hoofdstukjes uit het nieuwe kinderboek werkt bizar. De lezer heeft met een boeiend thema te maken, maar het verhaal heeft zoveel wendingen dat je af en toe denkt: wat nu weer. Geen boek dat je in één adem uitleest. De Italiaanse schrijver (1959) kreeg voor deze roman de Premio Campiello 2000. Kleine druk.

Over Sandro Veronesi

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door

Sandro Veronesi (Prato, 1959) is een Italiaans romanschrijver, essayist en journalist.

Biografie

Hij is een broer van de regisseur Giovanni Veronesi. Na het behalen van een graad in de architectuur aan de universiteit van Florence met een dissertatie over Victor Hugo en de cultuur van de moderne restauratie koos hij voor een carrière als schrijver. Veronesi debuteerde op 25-jarige leeftijd met de dichtbundel Il Resto del cielo. Daarna volgden romans, essays, een toneelstuk, talrijke recensies van romans en essaybundels, interviews, een scenario en televisieprogramma's.

Werken

Il Resto del cielo (1984) bestaat uit vijfentwintig korte composities, niet langer dan veertien verzen, die gaan over de algemene problematiek van de communicatie, waar een constante coincidentia oppositorum plaatsvindt.

Zijn eerste roman Per dove parte …Lees verder op Wikipedia