Besprekingen
De toekomst is vrouwelijk
Roman. De kolibrie is soms goedbedoeld en simplistisch, maar Sandro Veronesi komt ermee weg. Hij haalt zijn stokpaardjes van stal en bedient zijn fans.
De personages van Sandro Veronesi krijgen het zwaar te verduren. Ze krijgen vaker dan gemiddeld te maken met ziekte, ongeluk en dood, hebben een moeizame relatie met hun wederhelft, ouders of kroost, moeten in hun eentje een kind grootbrengen of worden onverhoopt weduwnaar, zoals Pietro Paladini in Kalme chaos, de meesterlijke roman die de schrijver in 2006 de Premio Strega opleverde. In De kolibrie schakelt de Italiaanse bestsellerauteur nog een versnelling hoger. De hoofdpersoon van zijn jongste krijgt bakken ellende over zich heen.
Vanaf het begin wordt alles in stelling gebracht om Marco Carrera, een oogarts uit Firenze, in het verderf te storten. Een zekere Daniele Carradori, psychoanalyticus van beroep, maakt zich op om zijn gammele huwelijk de genadeslag te geven. De man komt hem ongevraagd vertellen dat zijn echtverbintenis op haar laatste benen loopt en dat zijn vrouw zwanger is, maar niet van hem. Het maakt Marco's aversie van zielenknijpers er niet …Lees verder
Genietbare ellende
BOEKENBAL
SANDRO VERONESI De kolibrie
Sinds Sandro Veronesi (60) in 2005 zijn meesterwerk ‘Kalme chaos’ op de wereld losliet en er een jaar later de Premio Strega voor kreeg, beleven de Italiaanse letteren wereldwijd een renaissance en geldt de belangrijkste Italiaanse boekenprijs als een internationaal keurmerk. Paolo Giordano, Niccolo Ammaniti, Paolo Cognetti: het ene na het andere literaire wonderkind viel uit de azuurblauwe hemel. Maar wat blijkt, nu Veronesi ‘De kolibrie’ laat uitvliegen? Dat al die jonge honden nog veel lettervermicelli zullen moeten eten. Sinds ‘Kalme chaos’ weten we dat Veronesi geen personages creëert maar echte helden, zij het tegen wil en dank. In ‘Kalme chaos’, en in de sequel ‘Zeldzame aarden’, is dat Pietro Paladini, de succesvolle manager die twee weken na de plotse dood van zijn vrouw zijn 10-jarige dochter Claudia naar school brengt en er niet meer weggaat. Dag na dag blijft hij aan de s…Lees verder
De kolibrie
Eerste zin. De wijk Trieste in Rome is, kun je gerust zeggen, een middelpunt in dit verhaal met vele andere middelpunten.
Komt een psychoanalyticus bij de oogarts. Het zou het begin van een goeie grap kunnen zijn, maar voor oftalmoloog Marco Carrera start daarmee een ware lijdensweg. De therapeut van Marco’s vrouw heeft last van gewetenswroeging en breekt zijn eed om Marco ervan op de hoogte te stellen dat zijn leven mogelijk in gevaar is. Voor de oogarts het goed en wel beseft, is zijn vrouw met de noorderzon verdwenen, en daarmee ook zijn dochtertje.
Verlies is een constante in Marco’s leven: eerder al verloor hij zijn oudere zus, ook zijn ouders zullen sterven en de enige vrouw die hij ooit écht beminde, woont onbereikbaar in het buitenland. Maar hij blijft er immer kalm onder. In zijn jeugd kreeg Marco de bijnaam kolibrie, eerst omdat hij zo klein was, later omdat hij roerloos in evenwicht lijkt te blijven, ongeacht de stormen die hem teisteren. Een welwillende blindheid helpt hem daarbij: ondanks zijn beroep sluit hij graag de ogen voor de leugens die hem opgesolferd wor…Lees verder
Vergeefs streven naar bewegingloosheid
Minutieus ontleedt Sandro Veronesi moeizame relaties tussen mannen en vrouwen, tussen ouders en kinderen.
Krachtige, soms overrompelende openingsscènes die het leven van zijn hoofdpersonen ontwrichten, zijn het handelsmerk van de Italiaanse schrijver Sandro Veronesi. Zijn laatste roman 'De kolibrie' vormt daarop geen uitzondering.
In de wachtkamer van oogarts Marco Carrera zit de psychoanalyticus van Carrera's vrouw die, in strijd met alle gedragscodes, de echtgenoot van zijn patiënt komt waarschuwen. "Nu gaat het gebeuren. Het vlies dat dokter Carrera beschermde tegen de krachtigste emotionele schok uit zijn met andere krachtige emotionele schokken overladen leven is gesneuveld. Laat ons voor hem bidden, en voor alle schepen op zee." Leg het boek dan nog maar eens weg.
Veronesi zet altijd sterk in op thema's als het toeval, het onverklaarbare en het kwaad. Minutieus ontleedt hij moeizame relaties, die tussen mannen en vrouwen, maar ook die binnen een gezin of familie. Opvallend veel van zijn verhalen focussen op vaders en hun grote invloed op het leven van hu…Lees verder