Boek
Nederlands
Titel
Kalme chaos
Auteur
Sandro Veronesi
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Caos calmo
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2006
414 p.
Aantekening
Is vervolgd door Zeldzame aarden (dl. 2)
ISBN
90-446-0843-6
Andere talen:

Besprekingen

Je zult vandaag maar een nieuwe man zijn: je hebt net onder de knie hoe je de pamper van je jongste bengel moet verversen en dan blijken de vrouwen opeens de voorkeur te geven aan de metroseksueel. U weet wel: het type man dat er niet voor terugschrikt zijn smoelwerk met evenveel sponsjes en producten te schrobben als waarmee je doorsnee een pan met bakresten te lijf gaat. Niet zo verwonderlijk dus dat de eerste doortrapte exemplaren van de inmiddels uitgerangeerde nieuwe man sinds kort ook in de literatuur opduiken: vaders die hun kroost voor alle gevaren en pijnen van de wereld willen behoeden, of ze dat nu doen door zich met hun kinderen in een flatje te verschansen, zoals Peter Terrin in Blanco, of door het vriendje van hun dochter aan te zien voor een moslimterrorist, zoals Arnon Grunberg in Tirza. Of, zoals Sandro Veronesi in het pas verschenen Kalme chaos, door als een lijfwacht post te vatten voor de school van hun dochtertje.
Die kalme chaos dient zich nochtans met een mo…Lees verder
Sandro Veronesi (1959) is een in Italië gevierde en bekroonde schrijver. In Nederland maakte hij naam met "In de ban van mijn vader". "Kalme chaos" vertelt het verhaal van een succesvolle zakenman die na het redden van een vrouw uit zee en het tegelijkertijd verliezen van zijn eigen vrouw, zich helemaal stort op de opvoeding van zijn dochtertje en daarbij alle maatschappelijke conventies achter zich laat. Hij bivakkeert overdag in zijn auto voor haar school, gaat niet meer naar zijn werk etc. Aan verdriet lijkt hij niet toe te komen. Wel komt iedereen zijn leed bij hem onderbrengen. Veronesi goochelt met verhalen en stijlen, maakt het onaannemelijke volstrekt acceptabel en schetst een bizar beeld van onze normale samenleving, met humor, passie en virtuositeit. Een zeer verrassend en spannend boek, dat zoveel ideeën herbergt dat de lezer nog lang stof tot nadenken heeft, terwijl hij ook gewoon een spannende roman gelezen heeft. Een briljant boek, verwant aan het werk van Niccolò Ammani…Lees verder

Over Sandro Veronesi

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door

Sandro Veronesi (Prato, 1959) is een Italiaans romanschrijver, essayist en journalist.

Biografie

Hij is een broer van de regisseur Giovanni Veronesi. Na het behalen van een graad in de architectuur aan de universiteit van Florence met een dissertatie over Victor Hugo en de cultuur van de moderne restauratie koos hij voor een carrière als schrijver. Veronesi debuteerde op 25-jarige leeftijd met de dichtbundel Il Resto del cielo. Daarna volgden romans, essays, een toneelstuk, talrijke recensies van romans en essaybundels, interviews, een scenario en televisieprogramma's.

Werken

Il Resto del cielo (1984) bestaat uit vijfentwintig korte composities, niet langer dan veertien verzen, die gaan over de algemene problematiek van de communicatie, waar een constante coincidentia oppositorum plaatsvindt.

Zijn eerste roman Per dove parte …Lees verder op Wikipedia