Boek
Nederlands

Nauwelijks geraakt

Sandro Veronesi (auteur)

Nauwelijks geraakt

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Als zijn 17-jarige halfzus bij hem logeert, probeert een jongeman zijn erotische gevoelens voor haar te ontlopen.
Titel
Nauwelijks geraakt
Auteur
Sandro Veronesi
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Gli sfiorati
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 2004
298 p.
ISBN
90-351-2607-6

Besprekingen

Pas op 29-jarige leeftijd besloot Sandro Veronesi, architect van opleiding, schrijver te worden. Bij het grote publiek kreeg hij bekendheid met zijn roman In de ban van mijn vader, in Italië verschenen in het jaar 2000 en bekroond met de Premio Campiello. Dit was echter al zijn zevende boek. Met mondjesmaat worden nu ook zijn andere boeken in het Nederlands vertaald: Waar gaat die vrolijke trein naartoe?, uit 1988, verscheen in 2002 en nu is er Nauwelijks geraakt, Veronesi's tweede boek, uit 1990.

Familiale verhoudingen spelen een grote rol in het werk van Veronesi. In de ban van mijn vader behandelde de vader-zoonverhouding, in Nauwelijks geraakt gaat het om een incestueuze relatie tussen Mète en zijn halfzus Belinda. Het zijn jongelui die alles hebben in het leven, zonder er ooit iets voor te hebben gedaan. Voor deze categorie van jongeren heeft Veronesi het woord sfiorati bedacht ("nauwelijks geraakt").

Mète is dertig, zijn gr…Lees verder
Op de bruiloft van zijn vader met de moeder van zijn 17-jarige halfzus hoort de hoofdfiguur dat zijn halfzusje komt logeren en dat hij geacht wordt op haar te passen. Heimelijk is hij verliefd op haar. Hij probeert haar in het begin van de logeerpartij op allerlei manieren te ontlopen. Als dit niet meer lukt, kan hij zich via het roken van joints onder controle houden en zich broer voelen. Op een gegeven moment zijn de joints echter op en loopt alles uit de hand met een vlucht van de hoofdfiguur tot besluit. Deze is grafoloog en bekijkt de wereld via de kenmerken die hij ontdekt in de handschriften van mensen. Hij is gewaarschuwd en laat zich toch nog door zijn emoties overrompelen. We hebben hier te maken met een klassiek thema, incest, dat in een zeer modern hedendaags jasje gegoten wordt en daarom ook een eigentijds publiek aan zal kunnen spreken. Paperback; kleine druk. Van de Italiaanse schrijver (1959) verscheen eerder 'In de ban van mijn vader' en 'Waar gaat die vrolijke trei…Lees verder

Over Sandro Veronesi

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door

Sandro Veronesi (Prato, 1959) is een Italiaans romanschrijver, essayist en journalist.

Biografie

Hij is een broer van de regisseur Giovanni Veronesi. Na het behalen van een graad in de architectuur aan de universiteit van Florence met een dissertatie over Victor Hugo en de cultuur van de moderne restauratie koos hij voor een carrière als schrijver. Veronesi debuteerde op 25-jarige leeftijd met de dichtbundel Il Resto del cielo. Daarna volgden romans, essays, een toneelstuk, talrijke recensies van romans en essaybundels, interviews, een scenario en televisieprogramma's.

Werken

Il Resto del cielo (1984) bestaat uit vijfentwintig korte composities, niet langer dan veertien verzen, die gaan over de algemene problematiek van de communicatie, waar een constante coincidentia oppositorum plaatsvindt.

Zijn eerste roman Per dove parte …Lees verder op Wikipedia