Besprekingen

Ook ver buiten de Italiaanse grenzen is Sandro Veronesi (Florence, 1959) intussen lang geen onbekende meer. Na de wervelende successen In de ban van mijn vader (De Leeswolf 2002, p. 19) en Kalme chaos (De Leeswolf 2006, p. 702), bracht hij vorig jaar een roman uit waarvan de eerste versie dateert van twintig jaar geleden. Het gaat om een verhaal dat Veronesi had geschreven, laten liggen, weer opgepakt en meermaals herschreven. Uiteindelijk liet hij het los onder de titel van een nummer van de Italiaanse singer-songwriter Vinicio Capossela, Brucia Troia. Vuur speelt in Troje brandt een voorname rol. Net zoals Agamemnon na tien jaar oorlog een hele beschaving in vuur zag opgaan, maakt een soortgelijke brand in Veronesi's verhaal een einde aan het oude Italië, dat in de jaren '50 en '60 een sterke economische groei kent. In de massamaatschappij die toen ontstond, vond echter niet iedereen zijn weg.

Het verhaal speelt op twee plaatsen die n…Lees verder
De wording van deze roman was niet gemakkelijk. De Italiaanse schrijver (1959), die in 2006 met 'Kalme Chaos'* de prestigieuze Premio Strega won, heeft er twintig jaar aan gewerkt. De roman heeft twee verhaallijnen. Pater Spartacus is een ex-missionaris die een vondelingenhuis met ijzeren hand bestuurt. Zijn devotie voor Maria is er de oorzaak van dat hij geleidelijk aan wegglijdt naar de waanzin. In de tuin van het huis construeert hij met plastic en aluminium een schrijn voor Maria. Duizenden gelovigen komen kijken naar dit spektakel en luisteren naar de donderpreken van de pater. Salvatore is een wees die de ijzeren discipline van het huis niet kan verdragen en als hij twaalf is wegvlucht. Hij komt terecht bij mensen die in de zogenaamde Bouwput wonen, een strook braakliggend terrein dat afgescheiden is van de stad. Hier wonen helers, dieven, prostituees. Salvatore sluit zich aan bij een bende die fabrieken in brand steekt, opdat de eigenaar de verzekeringspremie kan opstrijken. Sa…Lees verder

Over Sandro Veronesi

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door

Sandro Veronesi (Prato, 1959) is een Italiaans romanschrijver, essayist en journalist.

Biografie

Hij is een broer van de regisseur Giovanni Veronesi. Na het behalen van een graad in de architectuur aan de universiteit van Florence met een dissertatie over Victor Hugo en de cultuur van de moderne restauratie koos hij voor een carrière als schrijver. Veronesi debuteerde op 25-jarige leeftijd met de dichtbundel Il Resto del cielo. Daarna volgden romans, essays, een toneelstuk, talrijke recensies van romans en essaybundels, interviews, een scenario en televisieprogramma's.

Werken

Il Resto del cielo (1984) bestaat uit vijfentwintig korte composities, niet langer dan veertien verzen, die gaan over de algemene problematiek van de communicatie, waar een constante coincidentia oppositorum plaatsvindt.

Zijn eerste roman Per dove parte questo treno allegro (Wa…Lees verder op Wikipedia