Boek
Nederlands

Boze juffen, blije juffen

Siska Goeminne (auteur), Frank Daenen (illustrator)
+1
Boze juffen, blije juffen
×
Boze juffen, blije juffen Boze juffen, blije juffen
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Boze juffen lachen nooit en worden kwaad als je iets niet begrijpt. Gelukkig zij er ook blije juffen die lief zijn en veel voorlezen en die zien wat je allemaal durft. Soms heb je pech met een boze juf, maar gelukkig duurt het maar een jaar. Prentenboek met grappige kleurentekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Leraren
Titel
Boze juffen, blije juffen
Auteur
Siska Goeminne
Illustrator
Frank Daenen
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, © 2019
[36] p. : ill.
ISBN
9789462914032 (hardback)

Besprekingen

In de openingsscène van dit prentenboek zien we leerkrachten bepakt en bezakt met allerlei leerzame, gezellige en nuttige spullen richting school trekken om een jaar met een nieuwe klas te beginnen: een herkenbaar beeld. Ertegenover staat een grote groep dierenkinderen in afwachting, met de tekst: ‘Soms heb je geluk en soms ook dikke pech. Er zijn hopen blije juffen, maar af en toe zit er een boze tussen.’ Het verhaal belicht de eigenschappen van juffen en meesters en de verschillen die je hierin tegenkomt. Zo kunnen boze juffen niet goed lachen en worden ze kwaad als je iets niet begrijpt. Maar gelukkig zij er ook blije juffen die veel lachen en voorlezen, die zien wat je allemaal durft en met je mee dromen. De auteur wil met dit boek hulde brengen aan de goedhartige juffen en meesters, omdat hun impact niet overschat kan worden. Het brengt wel een uitdaging met zich mee: op bijna iedere school loopt er wel een 'chagrijnig exemplaar' rond. Wat doe je als je kind of je klas diegene be…Lees verder

Boze juffen, blije juffen

Ik zal het maar ineens toegeven. Ik ben fan van de tekeningen van Frank Daenen. Met plezier nam ik dit boek dus vast. De kaft is rijkelijk gevuld  met een heleboel dierenfiguurtjes die zo typisch zijn voor hem. Als ex-juf werd ik ook wel nieuwsgierig bij het lezen van de titel. Veelbelovend dus.Op de eerste pagina maken we op de rechterbladzijde kennis met de klas van vosje, een hoop verschillende ‘kinderdieren’ zoals een giraf, nijlpaard, … Elk kind is gelijk, elk kind is anders. Vol verwachting, met vosje geheel vooraan, zien ze de juffen en meesters op hen afstappen. Je raakt niet uitgekeken op de details van deze pagina. Het kleine stukje tekst op de witte achtergrond lees je pas na het bestuderen. Dat stukje tekst past er prima bij. Zo hoort het. En die goede samenwerking tussen auteur en illustrator werkt tot op het einde van het verhaal.

Dan krijgen we het relaas over boze juffen. Wat ze doen en vooral … welk effect ze hebben op kinderen. D…Lees verder

Over Siska Goeminne

Siska Goeminne (Deinze, 30 oktober 1968) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Als kind begon Goeminne in Olsene met schrijven. Ze droomde ervan om schrijfster te worden en enkele van haar verhalen verschenen in het jongerentijdschrift Top. Ze studeerde verder Germaanse talen en Kunst en cultuurbeleid in Leuven, waar ze haar liefde voor taal verder ontwikkelde. Ze werkte een tijdje aan de universiteit, vervolgens bij een afdeling van het CLB en was enkele jaren redacteur bij uitgeverij Clavis. In 2005 begon ze als voltijds auteur.

Werk

Goeminne debuteerde als auteur in 2001. Haar eerste boek, Het hoofd van Marieke, is een samenspel tussen woorden en prenten en beeldt de abstracte gedachten van het meisje uit. Haar inspiratie komt uit een gesprek over nadenken, met haar toen zevenjarige dochter Marieke. Intussen schreef Goeminne heel wat bij el…Lees verder op Wikipedia