Als Julia’s jongere zusje wordt vermoord in een steegje in Parijs zet dit haar leven en dat van haar man Hugh op zijn kop.
Extra onderwerp
THR
Titel
Tweede leven
Auteur
S.J. Watson
Vertaler
Ernst De Boer Ankie Klootwijk
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Second life
Uitgever
Amsterdam: Dwarsligger, 2016 | Andere uitgaven
705 p. ; 12 cm
ISBN
9789049804640 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Bedrog in de chatroom

Vier jaar geleden stormde de onbekende Brit S.J. Watson (44) de (misdaad)literatuur binnen met Voor ik ga slapen. Het boek werd een bestseller, Nicole Kidman speelde de hoofdrol in de verfilming. Is zijn tweede worp ook zo overdonderend?

Julia, een vrouw van eind dertig, is de vertelster in de tweede roman van Watson. Ze woont in Londen en is getrouwd met Hugh, een hartchirurg. Leuk gezin, geen geldproblemen. Bij het gezin hoort ook de veertienjarige Connor. Connor was de zoon van Kate, de jongere zus van Julia. De jongen werd geboren toen ze nog een tiener was. Vader onbekend. Kate liet Julia het kind adopteren omdat ze wist dat ze een slechte moeder zou zijn.

Als Julia hoort dat haar zus, die in Parijs woont, vermoord werd, is ze zeer onder de indruk en tracht ze meer te weten te komen over wat er gebeurd is. De politie vindt geen sporen. Julia trekt naar Parijs en ontmoet Anna, die met Kate een flat deelde. Van haar hoort ze dat Kate via datingsites niet alleen cyberseks had.

Julia tracht de moordenaar te vinden door zelf datingchatrooms te bezoeken en een nieuwe identiteit te creëren. Intussen vernemen we via flashbacks meer over de wilde en duistere jaren van Julia in Berlijn: drugs, seks, alcoho…Lees verder

De gevaren van cyberseks

Julia heeft haar wilde leven in Berlijn ingeruild voor een gezapig bestaan met man en kind in Londen. Tot haar zus wordt vermoord en Julia in haar zoektocht naar de waarheid vooral met haar eigen onderdrukte verlangens wordt geconfronteerd.

Ooit leidde Julia een leven dat helemaal om haar werk als fotografe én haar liefde voor Marcus, een kunstenaar, draaide. Toen leefde ze nog in een kraakpand in Berlijn, toen waren er drugs en feesten, toen wilde elk avant-gardemagazine haar foto's plaatsen. Toen, dat waren de wilde jaren negentig. De heroïnelook was chic en het apocalyptische Berlijn was voor Julia de plaats waarin ze eindelijk zichzelf mocht worden. Ze had na de vroege dood van haar moeder jarenlang voor haar zusje Kate gezorgd, tot ze dus eindelijk haar vleugels kon uitslaan, samen met Marcus.

Voor die vrijheid betaalt ze een hoge prijs. Als ze afgekickt en geknakt naar Londen terugkeert, trouwt ze met haar jeugdvriend Hugh en neemt ze Kates zoontje in huis. Jarenlang leidt Julia het voorbeeldige leven van 'vrouw en moeder van'. Daar komt een einde aan als het lichaam van Kate in een Parijse steeg wordt gevonden. De huisgenote van Kate brengt Julia op het spoor van Kates cyberavonturen. Misschien zit tussen…Lees verder

De Londense Julia reist naar Parijs om meer te weten te komen over de moord op haar zeven jaar jongere zusje Kate. Daar ontmoet ze Kate's vriendin en kamergenote Anna die Julia vertelt dat Kate mannen ontmoette via internet. Julia komt achter Kate's schuilnaam en wachtwoord en in de hoop de dader te vinden doet ze zich voor als haar zus. Als ze contact krijgt met een aantrekkelijke man die ze in een hotel ontmoet, raakt Julia verwikkelt in een verhouding die haar huwelijk, de geadopteerde zoon van haar zus en haar eigen leven in gevaar brengt. Julia vertelt haar verhaal in de tegenwoordige tijd en na een rustig eerste deel met een aantal flash backs waarin haar verleden vorm krijgt, neemt de spanning elk volgend deel toe en de plotwendingen blijven tot in het laatste, vierde deel verrassen. De auteur van het succesvolle en in vele talen vertaalde (en verfilmde) debuut 'Voor ik ga slapen' weet door zijn eenvoudige en toegankelijke stijl de gedachtegang van een vrouw, verstrikt in het d…Lees verder

Over S.J. Watson

S.J. Watson (1971) is een Engels schrijver. Hij debuteerde in 2011 met Voor ik ga slapen, dat tot dusver in 30 verschillende landen werd gepubliceerd. In 2015 bracht hij zijn tweede boek uit: Tweede leven.

Watson werd geboren in Stourbridge, in de West Midlands. Na zijn studies aan de Universiteit van Birmingham verhuisde hij naar Londen, waar hij in diverse hospitalen werkte en zich specialiseerde in de diagnose en behandeling van slechthorende kinderen. 's Avonds en in het weekend schreef hij fictie.

In 2009 werd Watson geaccepteerd voor de eerste cursus Writing a Novel aan de Faber Academy. Het resultaat was zijn debuutroman, Voor ik ga slapen. Al snel daarna werd het boek in 30 landen geaccepteerd voor publicatie, en in 2011 wordt gestart met de adaptatie voor het grote scherm.

Bibliografie

Suggesties