Strip
Nederlands

De spoken van Knightgrave. 1

Stéphan Colman (scenarist), Eric Maltaite (illustrator)
In de reeks:
Stomp; 1
Genre:
Stomp was een slechterik in de reeks Baard en Kale. Bijna 50 jaar na zijn laatste optreden in een verhaal van dit heldenduo, beleeft Stomp nu zijn comeback. Tekenaar Eric Maltaite is de zoon van Willy Maltaite, die destijds samen met Maurice Rosy het personage Stomp creëerde.
Titel
De spoken van Knightgrave. 1
Scenarist
Stéphan Colman
Illustrator
Eric Maltaite
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les fantômes de Knightgrave 1
Oorspr. titel
Les fantômes de Knightgrave
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Dupuis, 2014
88 p. : ill.
ISBN
9789031432998 (hardback)

Besprekingen

Striphelden schenken hun naam aan een reeks en oefenen een zekere aantrekkingskracht uit op hun lezers. Toch zijn het niet steeds de helden die in stripverhalen het meeste indruk maken. Hoe ongelooflijk sympathiek Kuifje, Robbedoes, Jommeke of Suske ook zijn, toch zijn het vooral de bijrollen die deze series hun charme verlenen. Scharlaken Rackham, Zwendel, Anatool en Krimson: ze mogen dan aan de verkeerde kant van de wet staan, ze blijven fascineren.
Eén van de meest enigmatische en elegante slechteriken in de Frans-Belgische strip (of zeg maar gerust de hele stripgeschiedenis) is ongetwijfeld Stomp. Een figuur die het literaire levenslicht zag in 1955 en gecreëerd werd als de onoverwinnelijke tegenstander van het speurdersduo Baard en Kale. Tekenaar Will (Willy Maltaite) en Maurice Rosy hadden een geniale manier bedacht om het mysterie rond Stomp te bewaren. Het gezicht van Stomp bleef immers steeds verborgen door de helm van een harnas. Ook verder bleek Stomp op vestimentair g…Lees verder
Stomp was een personage in de strip 'Baard en de Kale', die jarenlang in het tijdschrift Robbedoes en in boekvorm verscheen. Hij werd in 1955 bedacht door Rosy en Will en was de onoverwinnelijke tegenstander van het detective-duo, een gewetenloze schurk, meester in het vermommen en uiterst intelligent. Dit icoon van de Frans-Belgische strip staat centraal in een tweedelig verhaal dat zich afspeelt voor zijn eerste ontmoeting met Baard en Kale. Eric Maltaite, de zoon van Will, en Stephan Colman vertellen hierin wie Stomp is en hoe hij de meester-crimineel is geworden. Het is een heel boeiend verhaal geworden waarin de auteurs de sfeer van de jaren vijftig weten op te roepen met gebruikmaking van verteltechnieken van nu. Een verhaal over een geniale diefstal in 1955 wordt afgewisseld met het verhaal over Stomps afkomst en zijn jeugd in Londen. Een verhaal met veel spanning en een goede karakterontwikkeling dat blijft boeien tot de laatste pagina.