De reis van een alien in het gezelschap van een stel plunderende Vikingen. De Viking Snorri, na een plundering achtergelaten door zijn hoofdman Knut, zet te voet zijn lange tocht naar het noorden verder. De jonge schooioer Joric vergezelt hem op de reis en weet zich nuttiger te maken dan Snorri ooit voor mogelijk had kunnen houden. Knut van zijn kant zeilt na de succesvolle raid op een Iers
Titel
Onderweg / Steven Dupré ; m.m.v. Patrick van Oppen, Wouter Goudswaard, Pieter van Oudheusden ... [et al.]
Auteur
Steven Dupré
Medewerker
Patrick Van Oppen Wouter Goudswaard Pieter Van Oudheusden
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
[Antwerpen]: Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde, 2012
[92] p. : ill., zw/w.
ISBN
9789081422550 (paperback)

Besprekingen

Midgard, de middelste van de negen werelden in de Noorse mythologie vind je centraal in het bladerdak van de moederboom Ygdrassil. Omringd door uitgestrekte oceanen, waar Jormungandr, de eeuwige slang, zijn thuis heeft gevonden. De Edda, een verzameling van Noorse gedichten die voor de eerste keer werd neergeschreven door Snorri Sturluson aan het begin van de dertiende eeuw, verhaalt in detail hoe de verschillende werelden met elkaar in contact stonden via de Bifrost, een regenboog, bewaakt door de smid Heimdal. De gedichten zijn de eerste voorbeelden van heroïsche proza, een proza die vele jaren later Tolkien jaloers zou maken en hem zou aanzetten tot zijn interpretatie van een mythologie. Het was uit drang naar heldendaden, de heldendaden beschreven in de Edda en de belofte van Asgard en Odins walhalla, dat de Vikingen, de Noorse krijgers, zeevaarders en ontdekkingsreizigers hun langschepen het water in duwden.
Hetzelfde geldt voor hoofdpersonage Snorri en zijn kornuiten…Lees verder
Deze strip van de Belgische tekenaar Dupré (1967-) is een vervolg op het eerste deel, 'De aanval' (2011)* waarin twee verhalen door elkaar liepen. Deze tendens wordt in dit tweede deel voortgezet. Het in het middeleeuwse Ierland gelande buitenaardse wezen wordt door plunderende Vikingen ontvoerd op hun schip, terwijl een Vlaams jongetje met een in Vlaanderen achtergebleven Viking rondzwerft; deze Viking wordt door de plaatselijke bevolking voor Christus aangezien. De charme van deze strip zit in de bizarre confrontatie tussen twee werelden die elkaar onmogelijk kunnen begrijpen. De zwart-wittekeningen zijn fraai. Uitgave in iets groter dan A5-formaat. Een opvallende strip. Dupré tekende eerder onder meer de vergelijkbare serie 'Wolf' (over een jonge Viking) en de satirische ridderserie 'Kaamelott'.

Over Steven Dupré

Steven Dupré (Mortsel, 7 augustus 1967) is een Belgisch stripauteur en illustrator. Daarnaast werkt hij ook in een animatiestudio. Sinds 1986 wordt zijn werk gepubliceerd, een jaar later werd hij voltijds stripauteur.

Biografie

Dupré tekent al sinds zijn prille jeugd. Zijn ouders stimuleerden hem in zijn talent. Hij ging kortstondig naar de tekenschool, maar vond het onderwijs er te traag. Hij volgde een opleiding Plastische Kunsten te Antwerpen en startte zijn carrière met het bezoeken van redacties met cartoons en strips. Vanaf het begin van de jaren tachtig illustreerde hij initiatieven van het Vlaamse Stripcentrum, zoals posters, wenskaarten en ledenkaarten. Zijn eerste boekje, Experimenten, bracht hij in 1984 uit in eigen beheer, in een oplage van honderd exemplaren. Onder het pseudoniem 'Dust' maakte hij in 1986 zijn eerste strip Romeo's Kustperikelen, dit voor het Zee-Zon-Zand-Stripboek van uitgeverij…Lees verder op Wikipedia