Besprekingen

Saar krijgt een doos cadeau die ‘brrr’ en ‘krrp’ en ‘ssst’ doet. Maar wat zit erin? Voor ze de doos openmaakt, laat Saar haar fantasie even op de vrije loop en raadt ze wat het cadeau zou kunnen zijn. Is het misschien een vis die rilt van de kou omdat hij uit zijn kom is gevallen? Of een aap, die een sjaal breit voor de vis die rilt van de kou omdat hij uit zijn kom is gevallen? Of een spin, die een bol wol maakt voor de aap, die een sjaal breit voor de vis? 
Hoor jij dat ook? is een stapelverhaal, opgevat als een raadsel waarbij elke nieuwe gedachte de vorige herhaalt en uitbreidt. De tekst is voor eerste lezers bedoeld en bestaat uitsluitend uit eenlettergrepige woorden. Toch voelt dit niet aan als een beperking. Het ritme van de zinnen zit goed en het verhaal wordt natuurlijk voortgestuwd doordat je het raadsel wilt oplossen.
Dankzij de verschillende geluiden die uit de doos komen en worden herhaald (‘brrr’, ‘krrp’, ‘ssst’, ‘ksss’) kunnen beginnende lezers de klank…Lees verder
Saar krijgt een doos die steeds geluiden maakt. Ze luistert ernaar en bedenkt wat erin zal zitten. Een vis, aap, spin, beer, vos of poes? Ten slotte maakt ze de doos open. Dit stapelverhaal bestaat uit veel herhaling van woorden en zinnen. De eenlettergrepige woorden zijn maximaal van het type MKMM en er wordt gebruikgemaakt van enkelvoudige zinnen die gemiddeld uit zes woorden bestaan. Iedere zin begint op een nieuwe regel. Er wordt geen gebruikgemaakt van hoofdletters, wel van punten, komma’s en vraagtekens, AVI-M3. De zinnen die steeds terugkomen zijn in kleur of vetgedrukt weergegeven. Ook wordt er soms een ander lettertype gebruikt. De aantrekkelijke, kleurrijke illustraties ondersteunen het verhaal en staan van de tekst gescheiden. Ze bevatten veel details. Aantrekkelijk eerste leesboekje. Vanaf ca. 6 jaar.

Hoor jij dat ook?

Een meisje krijgt een groot pak. Er staat 'Pas op' op. Het pak maakt geluiden en het meisje gist wat er in het pak zou kunnen zitten. Een vis die rilt van de kou of een aap die een das breit, of een spin die een bol van wol maakt ... Het is een stapelverhaal waarin herhaald wordt wat er allemaal niet in de doos kan zitten. Soms zijn de gissingen wel ver gezocht. Aan het eind komt er een poesje uit de doos gesprongen.
Dit boekje voor beginnende lezers heeft een verhaal dat kinderen wel zou kunnen boeien. De illustraties zijn duidelijk.