Het heldenpad : te voet met Garibaldi van Rome naar Ravenna

Het heldenpad : te voet met Garibaldi van Rome naar Ravenna
Besprekingen
Slopende mars
Hij is inwoner en dus bevoorrecht waarnemer sinds 1978, en daarom is elke Italië-expeditie van Tim Parks bijna een feest. Nu treedt hij, samen met zijn partner Eleonora, in de sporen van onafhankelijkheidsstrijder Giuseppe Garibaldi. Die leidde in de 19de eeuw een guerrillaoorlog voor een verenigd Italië. Niet zijn zegetocht doet Parks over, wel Garibaldi's aftocht na een mislukte opstand in 1849, een 'slopende mars van zeshonderdveertig kilometer', van Rome richting Ravenna. Parks mengt in Het heldenpad zijn Garibaldi-obsessie met observaties over het hedendaagse Italië, al ontkomt hij niet aan enige babbelzucht.
Tim Parks, Het heldenpad, De Arbeiderspers, 456 p., 26,99 euro. Vertaling Corine Kisling.
Garibaldi met gps en blaren
Tim Parks trekt guerrillastrijder Garibaldi achterna op een dwaalweg door de Apennijnen. Met app.
Er zijn weinig plekken in Italië die geen straat, brug of plein naar Giuseppe Garibaldi (1807-1882) genoemd hebben. De man heeft in zijn land een status zoals Charles de Gaulle in Frankrijk: een begrip, maar waar stond hij nu ook weer voor? Het wemelt in Italië van de gedenkplaten die trots ' Garibaldi was here' uitstralen. Dat ontdekken de Britse schrijver Tim Parks (66) en zijn Italiaanse partner Eleonora, wanneer ze in juli en augustus 2019 door de Apennijnen stappen in het spoor van 'de Generaal', zijn Zuid-Amerikaanse vrouw Anita en zijn troep van zo'n 4.000 vrijwilligers. Van Rome naar de Adriatische Zee bij Rimini. Door een grillig parcours van 640 kilometer te volgen konden ze in de zomer van 1849 tegenstanders Oostenrijk en Frankrijk misleiden.
Voor de meesten is de recente Italiaanse geschiedenis geen parate kennis. De namen van de patriotten Garibaldi, Mazzini, Cavour en Vittorio Emanuele horen bij de eenmaking in 1861 van het land dat verdeeld was onder…Lees verder
Garibaldi van zijn goede kant
De Britse schrijver Tim Parks treedt in de voetsporen van Garibaldi, die een grote rol speelde in de eenwording van Italië. Zijn perikelen zijn boeiend, de historische ervaring blijft zeldzaam.
Giuseppe Garibaldi was een onnozelaar, een naïeveling, een vechtjas die zich liet leiden door zijn emoties. Ja, natuurlijk was hij belangrijk voor de eenwording van Italië in 1861 - het schiereiland bestond tot dat moment uit een lappendeken van kleine staatjes. Niet voor niets is in elke stad en elk dorp wel een straat of plein naar hem vernoemd.
Maar dat hij met zijn duizend roodhemden Sicilië, Calabrië en Napels wist te veroveren, was meer geluk dan wijsheid. Het ingenomen gebied droeg hij over aan Victor Emanuel II, die de eerste koning van het verenigde Italië werd. Garibaldi was vooral een handig instrument voor de échte makers van de eenwording. De juiste man op het juiste moment.
Althans, dat is het zuinige oordeel van veel historici. De Britse schrijver Tim Parks (1954) kan weinig sympathie opbrengen voor de 'vriendelijke neerbuigendheid' van deze 'wijze wetenschappers'. Garibaldi mag dan wel vaak gemanipuleerd zijn, onnozel wa…Lees verder
Tim Parks - Het heldenpad
★★½
In een reisverhaal is de reiziger belangrijker dan de reis. Tim Parks geniet bekendheid door zijn uitgebreide oeuvre, waarin hij vaak Italië portretteert, zoals in zijn treinreisverhaal van Milaan tot Palermo - Italië is sinds 1978 zijn tweede vaderland. Nu stapt hij in de voetsporen van de beroemde Italiaanse onafhankelijkheidsstrijder Giuseppe Garibaldi van Rome naar Ravenna.
Hij deed grondig onderzoek en maakte de originele keuze om de Italiaanse generaal te volgen op zijn vlucht na een mislukte opstand in 1849, in plaats van zijn triomftocht een decennium later. Toch loopt Parks de held voor de voeten.
Terwijl hij de afmattende tocht van de aanvoerder en zijn getrouwen met toenmalige getuigenissen tot leven wekt, blijft de beschrijving van zijn eigen expeditie onder de verwachtingen. Zijn politieke en filosofische bespiegelingen - 'We zijn sterker dan we denken' - breken geen potten en soms zeurt hij gewoon over pubers die te luide muzi…Lees verder
Afzien met Garibaldi
Tim Parks loopt de route die de Italiaanse vrijheidsstrijder 170 jaar geleden aflegde.
Het was een gedrang van jewelste toen op 2 juli 1849 de charismatische Italiaanse vrijheidsstrijder Giuseppe Garibaldi te paard het Sint-Pietersplein opreed en de menigte toesprak: "Het geluk dat ons vandaag heeft verlaten zal ons morgen toelachen. Ik vertrek uit Rome. Iedereen die wil blijven vechten tegen een vreemde mogendheid zou met mij moeten meegaan. Ik heb geen soldij te bieden, geen onderdak, geen voedsel. Ik bied honger, dorst, zware marsen."
Garibaldi wilde het verdeelde Italië bevrijden van Franse en Oostenrijkse troepen en de lappendeken aan stadstaatjes, hertogdommen en koninkrijken verenigen. Pas in 1861 slaagde die missie met het uitroepen van de Italiaanse staat. Twaalf jaar eerder moest Garibaldi nog zijn meerdere erkennen in de buitenlandse overheersers. Daar pal voor de Sint-Pieter vroeg hij zijn aanhangers om samen met hem de Eeuwige Stad halsoverkop te ontvluchten. "Laat eenieder die zijn land liefheeft mij volgen."
De Britse s…Lees verder