Boek
Nederlands

Het heldenpad : te voet met Garibaldi van Rome naar Ravenna

Tim Parks (auteur), Corine Kisling (vertaler)
+1
Het heldenpad : te voet met Garibaldi van Rome naar Ravenna
×
Het heldenpad : te voet met Garibaldi van Rome naar Ravenna Het heldenpad : te voet met Garibaldi van Rome naar Ravenna

Het heldenpad : te voet met Garibaldi van Rome naar Ravenna

Genre:
‘Hij had achtenveertig uur voorbereidingstijd. Wij dachten er een jaar over na. Hij moest vierduizend man te voet organiseren, achthonderd man te paard, muilezels, voedsel en een kanon. Wij tweeën hebben alleen onze rugzakken. Hij liet zijn mannen ’s nachts in stilte lopen, vanwege vijandige legers. Onze vijanden zullen verkeer en hitte zijn, dus vertrekken we om half vijf, in de hoop dat we derti
Titel
Het heldenpad : te voet met Garibaldi van Rome naar Ravenna
Auteur
Tim Parks 1954-
Vertaler
Corine Kisling
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The hero's way : walking with Garibaldi from Rome to Ravenna
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2021
453 p.
ISBN
9789029542029 (paperback)

Besprekingen

Slopende mars

 

Hij is inwoner en dus bevoorrecht waarnemer sinds 1978, en daarom is elke Italië-expeditie van Tim Parks bijna een feest. Nu treedt hij, samen met zijn partner Eleonora, in de sporen van onafhankelijkheidsstrijder Giuseppe Garibaldi. Die leidde in de 19de eeuw een guerrillaoorlog voor een verenigd Italië. Niet zijn zegetocht doet Parks over, wel Garibaldi's aftocht na een mislukte opstand in 1849, een 'slopende mars van zeshonderdveertig kilometer', van Rome richting Ravenna. Parks mengt in Het heldenpad zijn Garibaldi-obsessie met observaties over het hedendaagse Italië, al ontkomt hij niet aan enige babbelzucht.

Tim Parks, Het heldenpad, De Arbeiderspers, 456 p., 26,99 euro. Vertaling Corine Kisling.

 

Garibaldi met gps en blaren

Tim Parks trekt guerrillastrijder Garibaldi achterna op een dwaalweg door de Apennijnen. Met app.

Er zijn weinig plekken in Italië die geen straat, brug of plein naar Giuseppe Garibaldi (1807-1882) genoemd hebben. De man heeft in zijn land een status zoals Charles de Gaulle in Frankrijk: een begrip, maar waar stond hij nu ook weer voor? Het wemelt in Italië van de gedenkplaten die trots ' Garibaldi was here' uitstralen. Dat ontdekken de Britse schrijver Tim Parks (66) en zijn Italiaanse partner Eleonora, wanneer ze in juli en augustus 2019 door de Apennijnen stappen in het spoor van 'de Generaal', zijn Zuid-Amerikaanse vrouw Anita en zijn troep van zo'n 4.000 vrijwilligers. Van Rome naar de Adriatische Zee bij Rimini. Door een grillig parcours van 640 kilometer te volgen konden ze in de zomer van 1849 tegenstanders Oostenrijk en Frankrijk misleiden.

Voor de meesten is de recente Italiaanse geschiedenis geen parate kennis. De namen van de patriotten Garibaldi, Mazzini, Cavour en Vittorio Emanuele horen bij de eenmaking in 1861 van het land dat verdeeld was onder…Lees verder

Garibaldi van zijn goede kant

De Britse schrijver Tim Parks treedt in de voetsporen van Garibaldi, die een grote rol speelde in de eenwording van Italië. Zijn perikelen zijn boeiend, de historische ervaring blijft zeldzaam.

Giuseppe Garibaldi was een onnozelaar, een naïeveling, een vechtjas die zich liet leiden door zijn emoties. Ja, natuurlijk was hij belangrijk voor de eenwording van Italië in 1861 - het schiereiland bestond tot dat moment uit een lappendeken van kleine staatjes. Niet voor niets is in elke stad en elk dorp wel een straat of plein naar hem vernoemd.

Maar dat hij met zijn duizend roodhemden Sicilië, Calabrië en Napels wist te veroveren, was meer geluk dan wijsheid. Het ingenomen gebied droeg hij over aan Victor Emanuel II, die de eerste koning van het verenigde Italië werd. Garibaldi was vooral een handig instrument voor de échte makers van de eenwording. De juiste man op het juiste moment.

Althans, dat is het zuinige oordeel van veel historici. De Britse schrijver Tim Parks (1954) kan weinig sympathie opbrengen voor de 'vriendelijke neerbuigendheid' van deze 'wijze wetenschappers'. Garibaldi mag dan wel vaak gemanipuleerd zijn, onnozel wa…Lees verder

Tim Parks - Het heldenpad

★★½

In een reisverhaal is de reiziger belangrijker dan de reis. Tim Parks geniet bekendheid door zijn uitgebreide oeuvre, waarin hij vaak Italië portretteert, zoals in zijn treinreisverhaal van Milaan tot Palermo - Italië is sinds 1978 zijn tweede vaderland. Nu stapt hij in de voetsporen van de beroemde Italiaanse onafhankelijkheidsstrijder Giuseppe Garibaldi van Rome naar Ravenna.

Hij deed grondig onderzoek en maakte de originele keuze om de Italiaanse generaal te volgen op zijn vlucht na een mislukte opstand in 1849, in plaats van zijn triomftocht een decennium later. Toch loopt Parks de held voor de voeten.

Terwijl hij de afmattende tocht van de aanvoerder en zijn getrouwen met toenmalige getuigenissen tot leven wekt, blijft de beschrijving van zijn eigen expeditie onder de verwachtingen. Zijn politieke en filosofische bespiegelingen - 'We zijn sterker dan we denken' - breken geen potten en soms zeurt hij gewoon over pubers die te luide muzi…Lees verder

De Engelse schrijver en hoogleraar literatuur Tim Parks (1954) woont en werkt al sinds de jaren ’80 in Italië. Hij heeft meerdere boeken over de Italiaanse cultuur op zijn naam staan. Voor dit boek reisde hij in de voetsporen van de Italiaanse vrijheidsstrijder Garibaldi. Tot 1861 werd Italië overheerst door diverse buitenlandse mogendheden (Fransen, Oostenrijkers en Spanjaarden). Garibaldi was een van de belangrijkste nationalisten die streed voor een verenigde eigen staat. In 1849 vluchtte hij met 4000 aanhangers weg uit Rome en marcheerde in een maand tijd 640 km naar Ravenna. Deze tocht loopt Parks met zijn vriendin na, in de verzengend hete zomer van 2019. Parks is begenadigd verteller in de beste Angelsaksische traditie. Niet alleen trekt hij paralellen tussen de ontberingen van de historische mars en zijn eigen ervaringen, maar hij registreert ook de veranderingen die het land heeft doorgemaakt, zoals de leegloop van het platteland en de verdwijnende infrastructuur voor wandela…Lees verder

Afzien met Garibaldi

Tim Parks loopt de route die de Italiaanse vrijheidsstrijder 170 jaar geleden aflegde.

 

Het was een gedrang van jewelste toen op 2 juli 1849 de charismatische Italiaanse vrijheidsstrijder Giuseppe Garibaldi te paard het Sint-Pietersplein opreed en de menigte toesprak: "Het geluk dat ons vandaag heeft verlaten zal ons morgen toelachen. Ik vertrek uit Rome. Iedereen die wil blijven vechten tegen een vreemde mogendheid zou met mij moeten meegaan. Ik heb geen soldij te bieden, geen onderdak, geen voedsel. Ik bied honger, dorst, zware marsen."

Garibaldi wilde het verdeelde Italië bevrijden van Franse en Oostenrijkse troepen en de lappendeken aan stadstaatjes, hertogdommen en koninkrijken verenigen. Pas in 1861 slaagde die missie met het uitroepen van de Italiaanse staat. Twaalf jaar eerder moest Garibaldi nog zijn meerdere erkennen in de buitenlandse overheersers. Daar pal voor de Sint-Pieter vroeg hij zijn aanhangers om samen met hem de Eeuwige Stad halsoverkop te ontvluchten. "Laat eenieder die zijn land liefheeft mij volgen."

De Britse s…Lees verder