Boek
Nederlands

Gaijin

Tine Bergen (auteur)
+1
Gaijin
×
Gaijin Gaijin
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Bram en Elise zijn allebei op weg naar Japan. Elise zit met de scheiding van haar ouders en Bram met de belofte die hij zijn stervende vriend heeft gedaan. Vanaf ca. 14 jaar.
Onderwerp
Opgroeien, Japan
Titel
Gaijin
Auteur
Tine Bergen
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2008
115 p.
ISBN
9789044810011 (hardback)

Besprekingen

Bram en Elise komen aan op de luchthaven van Narita, Japan. Zonder het te weten van elkaar dragen ze beiden een loodzware rugzak mee vol persoonlijke geschiedenis en staat hen beiden een parallel verblijf in Japan te wachten. Bram vlucht van zijn moeders boosheid en van zijn vriend Kasper, die hem meezoog in situaties waar hij niet in wilde verzeild geraken. Kasper heeft hem gedwongen om iets te doen wat nooit iemand zou mogen doen, iets wat zijn moeder hem nooit zal kunnen vergeven. Bram weet echter dat hij Kasper niet heeft achtergelaten. Hij komt immers om Kaspers doel te bereiken: bovenop de top van de Mount Fuji een glas sake drinken. Die onverbrekelijke band tussen hem en Kasper heeft vast alles te maken met hun allergie voor vis, wat hen beiden onmiddellijk in levensgevaar kan brengen. Bram is gekomen om af te zien, maar wat had hij precies verwacht van deze klim? Loutering? Inzicht? Troost?
Elise van haar kant gaat met tegenzin op bezoek bij haar vader in Japan en naar die…Lees verder
Wanneer het verhaal begint, zitten Bram en Elise beiden in het vliegtuig naar Japan. Ieder heeft een probleem. Elise met de scheiding van haar ouders en Bram met de belofte die hij zijn stervende vriend maakte. Beiden zijn ze op zoek naar antwoorden. Ze passeren elkaar regelmatig, terwijl ze ieder op hun eigen manier Japan en hun eigen gevoelens ontdekken. Mooi geschreven boek over jongeren op zoek naar zichzelf. Tevens wordt een boeiend reisverslag over Japan gegeven. Het omslag bevat een aantal subtiele foto's van Japanse items. Dit geeft het boek een volwassen uitstraling. Een nadeel kan zijn dat dit, gecombineerd met de titel, jongeren niet uitnodigt dit boek te kiezen. Dat zou jammer zijn, want het is zeker de moeite waard. Vanaf ca. 14 jaar.

Gaijin

Bram en Elise komen allebei aan in Japan. Bram heeft zichzelf de reis opgelegd om de dood van zijn vriend Kasper te verwerken. Elise gaat op bezoek bij haar vader en zijn nieuwe Japanse vrouw. In afwisselende hoofdstukken wordt dan eens Elise, dan weer Bram gevolgd op hun reis. Ze verschijnen even bij elkaar in beeld zonder contact te hebben, maar voor de rest hebben ze de hele tijd niets met elkaar te maken. In de transitzone voor hun vertrek praten ze voor het eerst met elkaar en dan is het verhaal afgelopen. Waarom moeten deze twee losse verhalen zich afspelen in Japan? Elise is boos en Bram worstelt met een schuldgevoel: hij hielp zijn vriend die aan multiple sclerose leed sterven. Er zit weinig verhaal in het geheel, het wordt overdreven lang gerekt en bevat de nodige clichés over Japan. Ik ging me afvragen of de auteur in Japan geweest is, of dat de informatie uit een reisgids komt. Het taalgebruik is ronduit zwak: de portier komt 'gelijk' helpen; frisdrank 'uit de toog halen', …Lees verder

Suggesties