Boek
Nederlands

Een slagerszoon met een brilletje

Tom Lanoye (auteur)
+1
Een slagerszoon met een brilletje
×
Een slagerszoon met een brilletje Een slagerszoon met een brilletje

Een slagerszoon met een brilletje

In de reeks:
Titel
Een slagerszoon met een brilletje
Auteur
Tom Lanoye
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2012
176 p.
ISBN
9789044619966 (paperback)

Besprekingen

Deze bundeling van vier verhalen was het goede prozadebuut van de Vlaamse dichter/schrijver/performer (1958). De verhalen zijn verrassend, verschillend, maar toch overeenkomstig in hun fantasievolle, absurde uitweidingen. Onderwerpen in dit boek lijken vooral aangedragen te worden door familieleden, maar dat levert geen kommervolle terugblik op des schrijvers jeugd op, maar prachtige, afwisselend ontroerende en schokkende verhalen. In de verhalen lopen vaak werkelijkheid en fictie, en vooral heden en verleden dooreen. Figuren uit het verleden treden aan. Zoals in het laatste verhaal, waar het verhaal begint in een zaal vol overleden staatslieden en beroemdheden, aan wie drie 'afspiegelingen' van Lanoye over de dood van zijn broer vertellen. Soms doen de verhalen aan die van Biesheuvel denken, maar de toon ervan is veel opgewekter, en juist daarom zijn ze dan schrijnender. Kleine druk.

Over Tom Lanoye

CC BY 4.0 - Foto van/door Arthur Los

Tom Lanoye (uitspraak: /lɑ'nwa:/; Sint-Niklaas, 27 augustus 1958) is een Belgische romancier, dichter, columnist, scenarist, performer en theaterauteur. Hij woont en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika).

Biografie

Lanoye was de jongste zoon van een slager. Hij bezocht in Sint-Niklaas het Sint-Jozef-Klein-Seminarie College, toentertijd nog een jongenscollege. Hij studeerde Germaanse Filologie en sociologie aan de Universiteit Gent. In die jaren was hij ook actief lid van het vrijzinnige Taalminnend Studentengenootschap (TSG) 't Zal Wel Gaan. Lanoye studeerde af op een scriptie getiteld De poëzie van Hans Warren. Hij publiceerde zijn eerste werk in eigen beheer, naar eigen zeggen: ‘zoals alle punkbands toentertijd deden: uit onvrede met de bestaande structuren, en om het vak van binnenuit te leren’.

Hij komt vaak op zowel radio als televisie, niet alleen in België, maar ook in Nederland. Verder treedt…Lees verder op Wikipedia