Boek
Nederlands

Gaz : pleidooi van een gedoemde moeder : novelle

Tom Lanoye (auteur)
+1
Gaz : pleidooi van een gedoemde moeder : novelle
×
Gaz : pleidooi van een gedoemde moeder : novelle Gaz : pleidooi van een gedoemde moeder : novelle

Gaz : pleidooi van een gedoemde moeder : novelle

Genre:
Titel
Gaz : pleidooi van een gedoemde moeder : novelle
Auteur
Tom Lanoye
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2015
61 p.
Aantekening
Vormde, in opdracht van Gone West, de basis van een voorstelling van Theater Malpertuis (Tielt)
ISBN
9789044629163 (hardback)

Besprekingen

De hete aardappel van de schuld

In Tom Lanoyes novelle Gaz neemt de moeder van een zelfmoordterrorist het woord.

Gaz is een van de maar liefst drie toneelstukken van Tom Lanoye die dezer dagen in première gaan. De toneelmonoloog voor klasbak Viviane De Muynck wordt ook in boekvorm gepresenteerd als een novelle.

In Gaz is een moeder aan het woord. Ze heeft kromgelegen om haar zoon te eten te geven en een diploma te laten behalen. Maar haar zoon is gevallen voor de islam; hij heeft gevochten in het Midden-Oosten en pleegde bij zijn terugkeer een gruwelijke zelfmoordaanslag. Zijn moeder durft amper nog de straat op, beducht voor represailles.

Toch is haar tekst geen klaagzang. Lanoye noemt het een pleidooi. Een pleidooi voor geduld, om te beginnen: niet meteen met je oordeel klaarstaan. De moeder vertelt hoe haar zoon is herleid tot een resem clichés, en gerecupereerd door alle kanten van het debatspectrum, zijn hele leven en denkwereld samengevat in een krantenkop - in de woorden van Lanoye: 'verbale schimmels'.

Heeft de moeder dan een betere, een meer doordachte verklaring vo…Lees verder

Lanoye schreef dit emotionele en analyserende pleidooi in opdracht van Gone West – Reflections on the Great War. Onderwerp is de eerste gasaanval in de geschiedenis van de mensheid tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een alleenstaande moeder herdenkt haar enige zoon, gruweldader, massamoordenaar uit clichématige ideologie, ‘een figurant op zoek naar een hoofdrol’. Een zoon die ieders zoon kan zijn. Zij beschrijft zijn wording tot lastig kind, gewone puber, ‘Samen met het eerste kolken van zijn hormonen. We werden uiteengedreven – ook zoals het hoort. Tegen de natuur is geen kruid gewassen.’ Daarbij houdt ze de maatschappij een spiegel voor: ‘Had mijn zoon zijn daden gepleegd in oorlogstijd, en in het uniform van ons leger? Hij had een monument gekregen.’ Maar ook bevraagt ze zichzelf. Had zij - de moeder - deze zoon kunnen voorkomen? De novelle is ook basis van de voorstelling van Theater Malpertuis, die honderd jaar na de eerste gasaanval (17 april 1915) in première ging. Met verwijzinge…Lees verder

Over Tom Lanoye

CC BY 4.0 - Foto van/door Arthur Los

Tom Lanoye (uitspraak: /lɑ'nwa:/; Sint-Niklaas, 27 augustus 1958) is een Belgische romancier, dichter, columnist, scenarist, performer en theaterauteur. Hij woont en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika).

Biografie

Lanoye was de jongste zoon van een slager. Hij bezocht in Sint-Niklaas het Sint-Jozef-Klein-Seminarie College, toentertijd nog een jongenscollege. Hij studeerde Germaanse Filologie en sociologie aan de Universiteit Gent. In die jaren was hij ook actief lid van het vrijzinnige Taalminnend Studentengenootschap (TSG) 't Zal Wel Gaan. Lanoye studeerde af op een scriptie getiteld De poëzie van Hans Warren. Hij publiceerde zijn eerste werk in eigen beheer, naar eigen zeggen: ‘zoals alle punkbands toentertijd deden: uit onvrede met de bestaande structuren, en om het vak van binnenuit te leren’.

Hij komt vaak op zowel radio als televisie, niet alleen in België, maar ook in Nederland. Verder treedt…Lees verder op Wikipedia