Boek
Nederlands

Gelukkige slaven : roman

Tom Lanoye (auteur)
+1
Gelukkige slaven : roman
×
Gelukkige slaven : roman Gelukkige slaven : roman

Gelukkige slaven : roman

Genre:
Titel
Gelukkige slaven : roman
Auteur
Tom Lanoye
Taal
Nederlands
Editie
4
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2013
299 p.
ISBN
9789044622201 (paperback)

Besprekingen

Ieder voor zich

Tom Lanoye is tot dusver een van de weinige schrijvers die de bankencrisis als uitgangspunt namen voor een roman. Hoe geloofwaardig isGelukkige slaven? We vroegen het aan econoom Paul De Grauwe. Veerle Vanden Bosch

Niet Vlaanderen, maar de wereld is het decor vanGelukkige slaven van Tom Lanoye. Europa is in het boek zo goed als afwezig. De omzwervingen van de hoofdpersonages - twee Vlamingen die allebei naar de naam Tony Hanssen luisteren en ook nog eens op elkaar lijken - voeren ons naar Buenos Aires, Zuid-Afrika en het Chinese Guangzhou. Beide Tony's hebben er belang bij de schimmige Chinese zakenman Bo Xiang te vriend te houden: de ene Tony, een voormalige host op cruiseschepen, heeft zware speelschulden bij hem gemaakt en fungeert als toyboy van mevrouw Bo Xiang; de ander, een voortvluchtige banktrader, wil zijn oude leven terug en rekent daarvoor op de hulp van de Chinese tycoon. Maar niets is gratis: in ruil moet hij in Zuid-Afrika een neushoorn omleggen. De tot poeder vermalen hoorns van die dieren zijn in China meer waard dan goud. Een gevaarlijke opdracht, waar hij het niet zonder kleerscheuren afbrengt. Het is ieder voor zich in deze gevaarlijke, geglobaliseerde wereld. Beide Tony's…Lees verder

De chaos houdt nooit op

Tom Lanoye bezorgt zijn twee Tony's grote problemen, in een roman over identiteit in een geglobaliseerde wereld.Gelukkige slaven is opnieuw een bewijs van vakmanschap.

Onze leefwereld is globaal en we stappen zonder blikken of blozen op een zoveelste vliegtuig. Reizen is echter al lang niet meer romantisch. In de hedendaagse literatuur valt reizen samen met de dreiging van identiteitsverlies.

Wie reist, onttrekt zich aan het scenario dat in het vaderland voor hem is geschreven. Maar eenmaal aangekomen op een andere plaats ter wereld, blijkt dat er geen plaats voor hem is in de scenario's die daar worden uitgeleefd. De reiziger verliest zijn identiteit, krijgt een nieuwe opgespeld en wordt vervolgens vermalen. Iets dergelijks gebeurt inGelukkige slaven, de nieuwe van Tom Lanoye.

Alleen... Het eerste wat je leest in dit boek, is de dankbetuiging: 'Voor R. - mijn licht, mijn leven - die me uit de klei trok en me leerde reizen.' Uitsluitend negatief kan reizen dus toch niet zijn.

Zeven sloten

Twee Belgen staan in de schuld bij de schimmige Chinese mogol Bo Xiang. De één, die zware speelschulden met zich meetorst, werkt als toy…Lees verder

De vrije markt is een religie geworden

Een vermomd feestboek, zo noemt Tom Lanoye 'Gelukkige slaven', zijn nieuwste werk. "Het is 25 jaar geleden dat ik mijn eerste roman heb geschreven - bijna het spiegelbeeld van dit boek - en ik ben ook exact 25 jaar samen met René." De aanleiding mag dan al feestelijk zijn, en het leesplezier navenant, de inhoud is dat niet. "De grote, onderliggende vraag is: hoe is het in godsnaam mogelijk dat er na 25 jaar, ondanks het feit dat we in een nieuwe wereld leven, zo weinig veranderd is als het gaat over de werking van banken en de kritiek erop?"

Tony Hanssen uit 'Alles moet weg' is terug, en hoe. Toen was het nog een kruimeldief, nu is het iemand die uit een zakenbank gaat lopen en zijn reputatie terug wil. Vanwaar die metamorfose?

"Tony is de exponent van een bepaald soort financiële wereld. Als je daarover begint te lezen, merk je dat a) bijna niemand tot in details nog weet hoe bepaalde zaken werken en b) de aansprakelijkheid nihil is. Architecten die gebouwen zetten, blijven tien jaar aansprakelijk. Ik vind dat CEO's die massale ontslagen als enige remedie zien en alleen aan de aandeelhouders denken, ook tien jaar aansprakelijk moeten worden gehouden voor louche constructies. Hetzelfde voor bankiers."

In uw boek omschrijft u de vrije markt als een nieuw soort lyriek: onaantastbaar, zwevend boven de hoofden van de mensen. Hoe bedoelt u?

"Ons wordt voortdurend voorgehouden dat de markt collectief rationeel is. De uitkomst van de markt is altijd goed. Dat is religie, dat geloof in de onzichtbare hand. He…Lees verder

‘Some of them want to use you / Some of them want to be used by you / Some of them want to abuse you / Some of them want to be abused’. Dat riedeltje van Eurythmics schoot mij door het hoofd tijdens de lectuur van Gelukkige slaven, de nieuwe roman van Tom Lanoye. Die brengt net zoals het liedje een wrange boodschap op een haast vrolijke melodie. Maar hoe grappig Gelukkige slaven ook is, het is een boek over op hol geslagen mensen in een op hol geslagen tijd.
Hoofdpersonages zijn Tony Hansen, een toy boy die met de vrouw van zijn baas Bo Xiang op stap is, en Tony Hansen, een trader die ondergedoken is en in Zuid-Afrika een neushoorn tracht te schieten. Uiteraard gaat het met allebei goed fout. De eerste Tony bezorgt zijn madame een fataal orgasme, de tweede vermoordt een zwarte. Op de vlucht voor hun verleden moeten ze zich nu ook nog eens zien te redden uit een nieuwe hachelijke situatie. Na allerlei hilarische avonturen bevinden ze zich uiteindelijk beide in China…Lees verder
Tom Lanoye (1958) is een van de succesvolste en veelzijdigste Vlaamse auteurs. In 'Gelukkige slaven' schetst hij de verhalen van twee personages met dezelfde naam, die op verschillende plaatsen in de wereld vergelijkbare avonturen beleven in hun zucht naar geld en erkenning. De verhalen zijn hilarisch, tragikomisch, spannend (met ouderwetse cliffhangers), vol spiegelmotieven en zeer actueel. In een allegorie van de mondiale economische crisis ontrolt zich het identiteitsconflict van de moderne mens. Lanoye doceert gaandeweg ook nog het nodige over de geschiedenis van Zuid-Afrika en de toestand in China, behandelt het thema dader-slachtoffer en betoont zich een meester in het mengen van ingewikkelde verhaalmotieven met spanningselementen, verrassingen en soms iets te obligate levenslessen. Dat het boek vol zit met fraaie formuleringen en rake observaties, maar vooral dat het amuseert én tot nadenken stemt, is een grote verdienste. Een hedendaagse zeden- en schelmenroman die laat zien w…Lees verder

Over Tom Lanoye

CC BY 4.0 - Foto van/door Arthur Los

Tom Lanoye (uitspraak: /lɑ'nwa:/; Sint-Niklaas, 27 augustus 1958) is een Belgische romancier, dichter, columnist, scenarist, performer en theaterauteur. Hij woont en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika).

Biografie

Lanoye was de jongste zoon van een slager. Hij bezocht in Sint-Niklaas het Sint-Jozef-Klein-Seminarie College, toentertijd nog een jongenscollege. Hij studeerde Germaanse Filologie en sociologie aan de Universiteit Gent. In die jaren was hij ook actief lid van het vrijzinnige Taalminnend Studentengenootschap (TSG) 't Zal Wel Gaan. Lanoye studeerde af op een scriptie getiteld De poëzie van Hans Warren. Hij publiceerde zijn eerste werk in eigen beheer, naar eigen zeggen: ‘zoals alle punkbands toentertijd deden: uit onvrede met de bestaande structuren, en om het vak van binnenuit te leren’.

Hij komt vaak op zowel radio als televisie, niet alleen in België, maar ook in Nederland. Verder treedt…Lees verder op Wikipedia