Boek
Nederlands

Heldere hemel : novelle

Tom Lanoye (auteur)
+1
Heldere hemel : novelle
×
Heldere hemel : novelle Heldere hemel : novelle

Heldere hemel : novelle

Genre:
Titel
Heldere hemel : novelle
Auteur
Tom Lanoye
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Heldere hemel
Uitgever
Amsterdam: CPNB, 2012
91 p.
Aantekening
Geschenkboek van de Literaire Lente 2012
ISBN
9789059651586 (hardback) 9789059651494 (hardback)
Andere talen:

Besprekingen

Tom Lanoye tussen hemel en aarde

Lanoye schreef een Boekenweekgeschenk dat alle rangen en standen aanspreekt. En toch is 'Heldere hemel' een novelle met de rijkdom van een roman.

Aardige niemendalletjes en keurig gelegenheidswerk. Veruit de meerderheid van de Nederlandse Boekenweekgeschenken van de laatste decennia moet het stellen met deze brave etiketjes. Dit jaar wou men eieren voor zijn geld en lonkte men, in samenspraak met Boek.be, naar Vlaanderen. Geen wonder dat ze bij Tom Lanoye uitkwamen: als propagandist en uithangbord van de Vlaamse literatuur in Nederland is hij incontournable. Maar lost 'de Lady Gaga van de literatuur' met Heldere hemel de verwachtingen in?

Je moet al van een andere planeet komen om nog niet te weten dat Lanoye Heldere hemel baseerde op waargebeurde feiten. Op 4 juli 1989, in de nadagen van de Koude Oorlog, crashte een onbemand Russisch Mig-vliegtuig uit Polen op een boerderij in het West-Vlaamse Bellegem. Daarbij viel één dode. Lanoye reconstrueert en fictionaliseert in Heldere hemel vier invalshoeken op het drama, dat hij pas aan het einde van het boek laat plaatsvinden in 'Kooigem'.

Eerst bungelen we met de Ru…Lees verder

Doelwit: Fermettegem

Met Heldere hemel demonstreert Tom Lanoye zijn benijdenswaardige, haast achteloze klasse.

In de zomer van 1989 krijgt Vera Van Dyck van haar echtgenoot te horen dat hij al een jaar een buitenechtelijke relatie heeft. Ze laat prompt alle sloten vervangen. Hun fermette in Kooigem bij Kortrijk is zijn 'bakstenen trots' en Vera maakt zich op voor een procedureslag tussen echtscheidingsadvocaten. Er hangt haar echter iets anders boven het hoofd. Er is namelijk nog een ander huwelijk aan het ontbinden: dat tussen de VS en de USSR. Deze 'echtelieden' houden elkaar al decennia in een ijskoude houdgreep. De Amerikanen smachten naar iets wat de sleur van de Koude Oorlog, die 'gestolde hysterie', doorbreekt. De gelegenheid dient zich aan in de vorm van één militair vliegtuig, een Mig, die het IJzeren Gordijn oversteekt en het westelijk luchtruim penetreert. Over doelwit en beweegredenen is niets bekend.

Het eerste hoofdstuk van Heldere hemel zoomt in op de piloot van de Mig en het derde speelt zich af in de situation room van de Shape, het centrale commandocentrum van de mil…Lees verder

In 2012 (van 14 tot en met 24 maart) beleeft de Boekenweek haar 77ste editie met het thema 'Vriendschap en andere ongemakken'. Het Boekenweekgeschenk wordt geschreven door Tom Lanoye. Het verhaal heeft een waargebeurd voorval in België, in de nadagen van de Koude Oorlog, als vertrekpunt. Een gebeurtenis met ogenschijnlijk weinig mondiaal belang, maar uitmondend in een familiedrama.

Over Tom Lanoye

CC BY 4.0 - Foto van/door Arthur Los

Tom Lanoye (uitspraak: /lɑ'nwa:/; Sint-Niklaas, 27 augustus 1958) is een Belgische romancier, dichter, columnist, scenarist, performer en theaterauteur. Hij woont en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika).

Biografie

Lanoye was de jongste zoon van een slager. Hij bezocht in Sint-Niklaas het Sint-Jozef-Klein-Seminarie College, toentertijd nog een jongenscollege. Hij studeerde Germaanse Filologie en sociologie aan de Universiteit Gent. In die jaren was hij ook actief lid van het vrijzinnige Taalminnend Studentengenootschap (TSG) 't Zal Wel Gaan. Lanoye studeerde af op een scriptie getiteld De poëzie van Hans Warren. Hij publiceerde zijn eerste werk in eigen beheer, naar eigen zeggen: ‘zoals alle punkbands toentertijd deden: uit onvrede met de bestaande structuren, en om het vak van binnenuit te leren’.

Hij komt vaak op zowel radio als televisie, niet alleen in België, maar ook in Nederland. Verder treedt…Lees verder op Wikipedia