Boek
Nederlands

Vrij - wij? : nieuwe gedichten

Tom Lanoye (auteur)

Vrij - wij? : nieuwe gedichten

Genre:
Met zeven gedichten zet Tom Lanoye zich volop in op het thema 'vrijheid'
Onderwerp
Vrijheid
Titel
Vrij - wij? : nieuwe gedichten
Auteur
Tom Lanoye
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, 2019
15 p.
Aantekening
Uitgave ter gelegenheid van de Poëzieweek 2019
ISBN
9789059654723 (paperback)

Besprekingen

De Poëzieweek 2019 duurt van Gedichtendag (31 januari 2019) tot en met het Gedichtenbal (6 februari). Het thema van de Poëzieweek 2019 is Vrijheid en het motto is ‘Zonder handen, zonder tanden’. Het bijbehorende Poëziegeschenk wordt geschreven door Tom Lanoye, romancier, theaterauteur, dichter, scenarist en performer. Poëzie wordt al sinds lange tijd ten gehore gebracht voor publiek, van klassieke schrijvers tot hedendaagse. Beide literaire vormen, het schrijven en het voordragen van poëzie, groeien weer naar elkaar toe. Veel dichters zijn inmiddels op podia te vinden. Lanoye ontving meerdere prijzen, waaronder de Constantijn Huygens-prijs voor zijn hele oeuvre, de Hernriette Roland-Holst-prijs, De Gouden Ganzeveer, De Gouden Uil Literatuur -en publieksprijs en in 2017 verleende de Universiteit van Antwerpen hem een Eredoctoraat.

Over Tom Lanoye

CC BY 4.0 - Foto van/door Arthur Los

Tom Lanoye (uitspraak: /lɑ'nwa:/; Sint-Niklaas, 27 augustus 1958) is een Belgische romancier, dichter, columnist, scenarist, performer en theaterauteur. Hij woont en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika).

Biografie

Lanoye was de jongste zoon van een slager. Hij bezocht in Sint-Niklaas het Sint-Jozef-Klein-Seminarie College, toentertijd nog een jongenscollege. Hij studeerde Germaanse Filologie en sociologie aan de Universiteit Gent. In die jaren was hij ook actief lid van het vrijzinnige Taalminnend Studentengenootschap (TSG) 't Zal Wel Gaan. Lanoye studeerde af op een scriptie getiteld De poëzie van Hans Warren. Hij publiceerde zijn eerste werk in eigen beheer, naar eigen zeggen: ‘zoals alle punkbands toentertijd deden: uit onvrede met de bestaande structuren, en om het vak van binnenuit te leren’.

Hij komt vaak op zowel radio als televisie, niet alleen in België, maar ook in Nederland. Verder treedt…Lees verder op Wikipedia