Boek
Nederlands

Zuivering : roman

Tom Lanoye (auteur)

Zuivering : roman

Genre:

Besprekingen

Van spermavanger tot ledematenraper

ROMAN. In het literaire koninkrijk waar Tom Lanoye regeert valt op iedere straathoek wel een tragedie te beleven. Ook in zijn nieuwe roman Zuivering is dat zo. Het is een verhaal over vriendschap, trouw en verraad, geplaatst tegen een herkenbare achtergrond van migratie en radicalisering.

'Hoe groot het bederf ook is, je kunt het keren. Zuivering is mogelijk.' Het zou het levensmotto kunnen zijn van Gideon Rottier, de verteller uit Tom Lanoyes nieuwste roman. Gideon werkt immers voor Extreme Cleansing, een schoonmaakbedrijf dat, zoals de baas graag zegt, begint waar anderen stoppen. Branden en overstromingen zijn hun ding, net als zelfmoorden en jarenlange verwaarlozing, natuurlijk. Zij schrobben het bloed van de muren, scheppen met een sneeuwschop dertig jaar verzamelwoede uit woonkamer en keuken, en slaan daarbij als het even kan ook iets scheef.

Gideon is net als Risjaar Drei een fantastische Lanoye-creatie, al is hij natuurlijk wel wat minder kwaadaardig dan Shakespeares beruchte vorst. Gideon is eerder het type van de stille onderkruiper. Er zijn gecastreerde katers die meer aandacht trekken wanneer ze de straat oversteken, schrijft Lanoye. Hij is de hakkelaar die liever zwijgt en nooit liefde heeft gekend. …Lees verder

Poetsen tot het schoon is

Roman. Heerlijk schelmenverhaal en angstwekkende dystopie: Tom Lanoyes nieuwste roman, Zuivering, is het allebei.

In het stadstuintje van Gideon Rottier, de excentrieke hakkelaar in Tom Lanoyes nieuwe roman Zuivering, strijkt op een dag een haantje neer. De 'ultieme schoonheid', noemt hij het dier, 'op de borst donkerpaars en bij de flanken antracietzwart. Naar de rug en de vleugels toe werden zijn veren okerbruin en bordeauxrood.' Hij geeft hem te eten, biedt hem de tuin als territorium, en heeft zijn haantje lief.

Zo schenkt hij ook een deel van zijn huis, zijn 'burcht, bolwerk en palazzo', aan zijn enige vriend ooit: Youssef, een Syrische vluchteling die voor de massa uit zijn weg naar Europa weet te vinden, een charmeur en talenknobbel. Gideon is een intelligente boekenliefhebber; carrière maken en een gezinsleven hebben hem nooit getrokken. De gezworen einzelgänger is vaak onderwerp van spot, al is het maar door zijn spraakgebrek, en heeft vreemde baantjes als spermavanger in een paardenfokkerij, voordat hij komt te werken bij Extreme …Lees verder

De nieuwe Lanoye is een grimmig, moeilijk boek, maar daardoor des te overtuigender

FICTIE. In dramatische zinnen duwt hij de lelijkheid in je gezicht.

'Schoonheid', opent de nieuwe roman van Tom Lanoye, 'hoort toe te slaan zoals een sluipschutter in een burgeroorlog. Onverwachts en onherstelbaar.'

Een beginzin die niet zozeer aan een sluipschutter doet denken als wel aan een bom. Het effect is groots, ook al zag je het aankomen. Het is een echte Lanoye-zin, dramatisch, over de top, of eigenlijk nét niet. De oorlogsmetafoor is een niet zo smaakvol oxymoron, maar het is geen effectbejag. De verteller in Zuivering, een man die stottert en slist en door de samenleving verstoten is, leeft in een lelijk universum.

Gideon Rottier werkt voor een schoonmaakbedrijf dat wordt ingezet als niemand anders de klus wil doen. Hij ruimt huizen op na zelfmoord, brand, waterschade. En steeds vaker na een terroristische aanslag. De wereld zuiveren van sporen van geweld en rampen, van lelijkheid - het is het enige beroep waarvoor hij geschikt is, want zijn spraakgebrek maakt hem overal een pa…Lees verder

Het is een vragenmachine

Zuivering , de nieuwe Tom Lanoye, vertelt het verhaal van Gideon Rottier, een eenzaat die een vriendschap opbouwt met een Syrische immigrant. Kan een roman over de vluchtelingencrisis, terrorisme en extreem-rechts nog iets toevoegen aan wat we al kennen van de media? Op die vraag zocht de Nederlandse schrijver Jamal Ouariachi het antwoord.

Zelfs mooie jonge goden worden op den duur een dagje ouder: Herman Brusselmans viert dit jaar zijn 60e verjaardag, Tom Lanoye is volgend jaar aan de beurt. Maar afbouwen naar het pensioen is er voor beide heren absoluut niet bij. Brusselmans publiceerde recentelijk zijn 75e titel, het 832 pagina’s tellende Hij schreef te weinig boeken , en eerder dit jaar toerde hij langs de theaters met een geheel aan hem gewijde editie van Behoud de Begeertes Saint Amour .

Lanoye heeft de afgelopen tijd evenmin stilgezeten. Voor Theater Zuidpool schreef hij de Christopher Marlowe-bewerking De felomstreden kroon van Edward II (of, om volledig te zijn: De felomstreden kroon en deerniswekkende dood van koning Edward en zijn favoriet, jonkheer Gaveston, onder wiens betovering hij zich afkeerde van zijn koningin en kroonprins, tot steeds grotere woede van de verzamelde adel en het voor de rest onwetende gewone volk ). Zelf staat hij dit seizoen ook…Lees verder

Een eenzame man met een spraakgebrek krijgt een Syrische vluchteling als collega, en de mannen herkennen elkaar al spoedig als buitenstaanders. Wanneer er tussen hen een vriendschap ontstaat komt de Syriër bij de Vlaming in huis wonen, en na verloop van tijd arriveren ook de echtgenote, de puberdochter en de jonge zoon uit het door een burgeroorlog verscheurde land. Helaas beginnen er al spoedig scheurtjes te ontstaan in alle onderlinge verhoudingen... Wat lijkt te beginnen als een op de actualiteit geënte ‘humanitaire’ roman tegen de achtergrond van aanslagen en angst voor radicalisering, koerst al spoedig in de richting van een psychologisch doolhof waarin de personages niet mét maar ook niet zónder elkaar kunnen leven, met bizarre maar nooit onwaarschijnlijke complicaties en soms gruwelijke consequenties tot gevolg. Spannende, breedsprakige en van bloemrijke beeldspraak voorziene roman die de lezer tot de laatste pagina in onzekerheid over de afloop laat.

Over Tom Lanoye

CC BY 4.0 - Foto van/door Arthur Los

Tom Lanoye (uitspraak: /lɑ'nwa:/; Sint-Niklaas, 27 augustus 1958) is een Belgische romancier, dichter, columnist, scenarist, performer en theaterauteur. Hij woont en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika).

Biografie

Lanoye was de jongste zoon van een slager. Hij bezocht in Sint-Niklaas het Sint-Jozef-Klein-Seminarie College, toentertijd nog een jongenscollege. Hij studeerde Germaanse Filologie en sociologie aan de Universiteit Gent. In die jaren was hij ook actief lid van het vrijzinnige Taalminnend Studentengenootschap (TSG) 't Zal Wel Gaan. Lanoye studeerde af op een scriptie getiteld De poëzie van Hans Warren. Hij publiceerde zijn eerste werk in eigen beheer, naar eigen zeggen: ‘zoals alle punkbands toentertijd deden: uit onvrede met de bestaande structuren, en om het vak van binnenuit te leren’.

Hij komt vaak op zowel radio als televisie, niet alleen in België, maar ook in Nederland. Verder treedt…Lees verder op Wikipedia