Brieven aan Doornroosje

Toon Tellegen (auteur)

Brieven aan Doornroosje

Een prins schrijft een jaar lang elke dag een brief aan Doornroosje, naar wie hij op weg is om haar na honderd jaar slapen wakker te kussen.
Titel
Brieven aan Doornroosje
Auteur
Toon Tellegen
Taal
Nederlands
Editie
4
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2009
ISBN
9789021437354 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Doornroosje slaapt al 99 jaar, de prins hoopt haar weldra wakker te kussen. Een jaar lang schrijft P. brieven aan haar. Brieven vol verlangen, vol twijfels, aarzelingen en muizenissen, vooruitlopend op het geluk van de vervulling, terugdeinzend voor talloze hindernissen. Doornroosje is een sprookjesfiguur, en de prins beseft dat goed: "Omdat je niet bestaat schrijf ik je". Maar verzinnen is bij Tellegen nooit gelijk aan liegen. Misschien is het gewoon de manier om de waarheid te zeggen die anders nooit aan de oppervlakte komt. De waarheid van een mensenleven, bijvoorbeeld: steeds weer illusies najagen, afstand voelen en nabijheid, soms door een hel moeten, en dan plots in de zevende hemel zijn. Die stemmingswisselingen en existentiële ups en downs beschrijft Tellegen luchtig, bedrieglijk eenvoudig vertellend, waarbij hij put uit de voorraadkamer vol tijdloze sprookjesingrediënten: lakeien, kastelen, zolderkamers, boeren en oude vrouwtjes, rozenhagen, ravijnen en spinnewielen. Het eind…Lees verder
Doornroosje heeft 99 jaar geslapen en de prins die haar over een jaar zal wekken, gaat op pad om uit te zoeken waar zij zich bevindt. Iedere dag schrijft hij haar een brief, waarin hij humorvol vertelt wat hij meemaakt en wat hem beweegt en bezighoudt. Ongeveer halverwege deze bijna onmogelijke onderneming - de prins weet niet waar het kasteel is en waarom juist hij haar wakker moet kussen - vergaat ook hem bijna de moed. Zo kan de lezer de tobbende prins op zijn lange reis volgen. Of deze dat ook zal doen? Voor liefhebbers van de Tellegen-verhalen zal ook dit werk een bron van genot zijn; voor lezers die meer van avontuur houden, biedt het wellicht te weinig variatie. Hoewel het geschreven lijkt voor een volwassenenpubliek (en in de pers ook als zodanig ontvangen en besproken is), zullen ook filosofisch gerichte, ervaren en geduldige lezers van 12 jaar en ouder hiervan kunnen genieten. De boodschap dat het 'verlangen naar' belangrijker is dan het 'bezit van' zal hen waarschijnlijk ni…Lees verder

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia