Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De vuurzeevlieg en andere dierenverhalen

Toon Tellegen (auteur), Carll Cneut (illustrator)
+1
De vuurzeevlieg en andere dierenverhalen
×
De vuurzeevlieg en andere dierenverhalen De vuurzeevlieg en andere dierenverhalen

De vuurzeevlieg en andere dierenverhalen

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Titel
De vuurzeevlieg en andere dierenverhalen
Auteur
Toon Tellegen
Illustrator
Carll Cneut
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2019
74 p. : ill.
ISBN
9789045123776 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

De dieren van Tellegen hebben menselijke eigenschappen, zichtbaar in de kleurrijke illustraties van Carll Cneut: sommige dieren dragen kleren. In het titelverhaal wil het onbeduidende vuurvliegje groots en meeslepend leven. De roodtinten van Cneut kleuren zijn ambitie een vuurzee te creëren. Naast filosofische bespiegelingen bevat deze fraaie bundel met 17 nieuwe verhalen minder diepzinnige contrasten als groot-klein, hoog-laag. Cneut vangt die contrasten en het verschil tussen letterlijk en figuurlijk taalgebruik in zijn tekeningen. De ingewikkelde eenvoud van das vertaalt hij naar een bonte pagina. Olifant is de rode draad, als hoofdpersoon of als figurant, o.a. in een knalgele regenjas bij het verhaal van duizendpoot. Hij klimt in eik, beuk of linde; de bladeren zijn herkenbaar in de tekeningen. Hij valt steeds en heeft daardoor bulten op zijn kop. De bedrieglijk eenvoudige verhalen, waarbij elke zin op een aparte regel begint, bevatten taalspel en dubbelzinnigheden, die in de illu…Lees verder

De Vuurzeevlieg en andere verhalen

Toon Tellegen weet als geen ander verhalen te vertellen. In dit boek worden zeventien korte maar bijzondere dierenverhalen gebundeld. Het vuurvliegje is het grondig beu om met schattige verkleinwoorden benoemd te worden, de olifant wil zo graag in een boom kunnen klimmen en het stekelvarken heeft iets met de goede voornemens van het nieuwe jaar. Het zijn slechts enkele voorbeelden.



De verhalen zetten aan tot denken, bekijk ze gerust filosofisch. De prachtige illustraties van Carll Cneut openen een raam naar de verbeelding. Een glimp van wat zou kunnen gebeurd zijn, mochten deze wezens echt bestaan.  



Het kleurenpalet is vrij donker met lichte toetsen. De illustraties zijn erg gelaagd (net zoals de tekst) en er is telkens een lichtere kleur die eruit springt. De olifant keert regelmatig terug in de prenten. Zijn hoofd staat telkens vol met builen van alle mislukte klimpogingen.



Elke keer je het boek vastpakt, zal je merken dat je…Lees verder

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia