Het vertrek van de mier

Toon Tellegen (auteur)
+1
Het vertrek van de mier
×
Het vertrek van de mier Het vertrek van de mier

Het vertrek van de mier

Als een mier op een dag besluit van huis te gaan, blijven de andere dieren met gemengde gevoelens achter.
Onderwerp
Heimwee, Mieren
Titel
Het vertrek van de mier
Auteur
Toon Tellegen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2009
195 p.
ISBN
9789021434858

Andere formaten:

Besprekingen

Bijna niets

Toon tellegens dierenverhalenDe realiteit en de handel bepalen het: de dierenverhalen van Toon Tellegen zijn er evenzeer voor oud als voor jong. Misschien zelfs nog meer voor oud ? 'jongvolwassenen' is een term die vaak valt om het gros van de kopers van Tellegens dierenbundels te omschrijven. Uitgeverij Querido speelt al enkele jaren in op dat gegeven met uitgaven gericht op een volwassen publiek. De dierenverhalen worden van hun illustraties ontdaan, volledig verzameld in dikke banden of thematisch geselecteerd in dunne 'cadeauboekjes'. Van de eerste soort is net een tweede verzameling uit (Iedereen was er), van de tweede brengt Querido, na de 'hart'-reeks van enkele jaren geleden, nu boekjes voor diverse gelegenheden uit: Beterschap, Goede reis, Houd moed en Welterusten. Naast deze heruitgaven voor volwassenen wordt het nieuwe dierenboek van Tellegen, Het vertrek van de mier, meteen als roman voor volwasse…Lees verder
'Het vertrek van de mier' is een drieluik. De schrijver noemt het een roman, en er zit inderdaad veel ontwikkeling in. Ook anders dan bij de andere dierenboeken van Toon Tellegen ontbreken er plaatjes. In deel I pijnigt tot 44 keer toe een al dan niet bestaand dier, waaronder alle vertrouwde, zich het hoofd over het vertrek van de mier naar 'de verte'. Ze raken stuk voor stuk in een onnavolgbaar prachtig beschreven verwarring of juist luciditeit. Er wordt gebluft, maar de sfeer is er een van erg. In deel II, korter, zien we de mier onderweg naar die 'verte' waarvan aan het einde van het eerste deel voor de volgezogen lezer duidelijk is geworden wat die verte is. Alles draait in dit boek om de dood en de leegte en onhanteerbaarheid van de dood. Deel III zijn aantekeningen van de mier, op zoek naar houvast. 'Verte, ik vergeef u nooit', staat vlak voor het einde. Het slotwoord is 'enzovoort'. Een hele goeie Tellegen. Vrij kleine druk, ruime bladspiegel.

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia