Boek
Nederlands

Het wezen van de olifant

Toon Tellegen (auteur)
+1
Het wezen van de olifant
×
Het wezen van de olifant Het wezen van de olifant

Het wezen van de olifant

De olifant heeft een onbedwingbare drang om in bomen te klimmen. Omdat hij zelf niet snapt waarom, vraagt hij raad aan de andere dieren.
Titel
Het wezen van de olifant
Auteur
Toon Tellegen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2010
149 p.
ISBN
9789021438511 (paperback)

Besprekingen

De olifant heeft een onbedwingbare drang om in bomen te klimmen, de verte te zien, een pirouette te draaien en keer op keer te vallen. Hij tobt ermee, en vraagt andere dieren om raad. Plaats en tijd tellen niet, abstracte begrippen als zon en zwaartekracht zijn gepersonifieerd, alle dieren zijn even groot. Drieënvijftig korte hoofdstukjes, vooral met de beginzin 'Als ik de olifant was', dan het vastberadener 'Als ik jou was', gevolgd door aantekeningen van olifant als hij 's nachts niet slapen kan. Er gebeurt nauwelijks iets, het tempo is traag. In monologues intérieurs leven de dieren zich in en geven advies. De wisselende perspectieven en subtiele humor vergen een soepele geest, fantasie en inlevingsvermogen. In 1996 verscheen in beperkte oplage het verwante 'De verschrompeling van de olifant'*, maar hier ontbreken illustraties, afgezien van de lavendelblauwe omslag met flappen waarop olifant aanstalten maakt om te klimmen. Vriendschap en trouw zijn belangrijke elementen. Eigenzinni…Lees verder

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia