Boek
Nederlands

Mijn vader

Toon Tellegen (auteur), Rotraut Susanne Berner (illustrator)
Jozefs vader weet alles, kan alles en is alles. Vindt Jozef. Vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Ouders
Titel
Mijn vader
Auteur
Toon Tellegen
Illustrator
Rotraut Susanne Berner
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 1994
86 p. : ill.
ISBN
90-214-8371-8

Besprekingen

Korte verhalen over Jozef en zijn vader. Het bekende opscheppen van kinderen over 'mijn vader' wordt hierin ver uitgesponnen. Verweven met fantasie geeft dit 'sterke' vaderverhalen, in allerlei situaties. Ontroerend zijn de hoofdstukjes waarin de zoon zijn vader leert kennen als kwetsbare man. Mooi, beeldend taalgebruik, Toon Tellegen eigen. Tekeningen in argeloos eenvoudige stijl tussen de tekst. Meestal zwart-wit, soms ingekleurd in grijzen. Ze verlevendigen en versterken de tekst. In harde kaft met kenmerkende gekleurde tekening op voor- en achterkant. Zeer goed bruikbaar als uitgangspunt voor creatief schrijven bij oudere kinderen. Prachtig voorleesboek vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken…Lees verder op Wikipedia