Boek
Nederlands

Het nulnummer

Umberto Eco (auteur), Yond Boeke (vertaler), Patty Krone (vertaler)
Titel
Het nulnummer
Auteur
Umberto Eco 1932-2016
Vertaler
Yond Boeke Patty Krone
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Numero zero
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2015
222 p.
ISBN
9789044628357 (hardback)

Besprekingen

Die domme, luie pers

FICTIE. Numero zero is thriller, historische roman, liefdesgeschiedenis, groteske en een ontdekkingsreis door onbekend Milaan ineen. Heel vermakelijk, maar ook iets te veel voor dit scharminkeltje onder de Eco's.

Umberto Eco, 83 jaar, moet zich hebben ingehouden. Al zijn romans zijn flink uit de kluiten gewassen, maar zijn zevende, Numero zero, mag een scharminkel worden genoemd met die iets meer dan 200 pagina's. En luchtig gezet zijn ze ook nog.

We schrijven 1992 - een rampjaar voor Italie?. In februari werd, onder aanvoering van onderzoeksrechter Antonio Di Pietro, een begin gemaakt met de operatie Mani Pulite ('schone handen'). Wie daaruit hoop mocht hebben geput voor de toekomst van het door corruptie en georganiseerde misdaad getergde land, werd op 23 mei uit de droom geholpen toen maffiabestrijder Giovanni Falcone samen met zijn vrouw en drie lijfwachten stierven door een bomaanslag op de auto waarin ze zaten.

Die afrekening kreeg op 19 juli een hels vervolg toen het de beurt was aan Falcone's collega Paolo Borsellino: hij en vijf lijfwachten kwamen om door een autobom. Na de jaren zeventig, de 'jaren van lood', toen het politieke activisme in Italie? tot honderden dode…Lees verder

Een groep journalisten bereidt een nulnummer voor, een proefeditie van een krant die niet zal verschijnen. Ze houden zich bezig met het herschrijven van elders gepubliceerde artikelen, roddels en fantasieverhalen. Een onderzoek leidt naar het onwaarschijnlijke verhaal dat Mussolini niet vermoord is, maar zich schuil heeft gehouden in het Vaticaan. Moorden op hoogwaardigheidsbekleders hebben te maken met een vrijmetselaarsloge, smeergeld en chantage. Het lijkt allemaal vergezocht tot er een dode valt. In deze roman die speelt in Milaan in 1992 beschrijft Eco de wereld van de journalistiek die nergens voor terugdeinst om een bepaald doel te bereiken. Hij doet het soms heel humoristisch, maar vaker zeer sarcastisch. Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Voor lezers die niet op de hoogte zijn van de Italiaanse politiek is het moeilijk te volgen. De Italiaanse auteur (1932-2016), hoogleraar semiotiek en literatuurwetenschap, is bekend van onder meer 'De naam van de roos', 'De sl…Lees verder

Over Umberto Eco

Umberto Eco (Alessandria, 5 januari 1932 – Milaan, 19 februari 2016) was een Italiaanse schrijver en semioticus. Hij behoort tot de bekendste Italiaanse schrijvers van zijn tijd.

Biografie

Eco werd geboren in het Noord-Italiaanse gewest Piëmont. Hij ontving salesiaans onderwijs en studeerde middeleeuwse filosofie aan de Universiteit van Turijn. Hij was tot 2008 hoogleraar in de semiotiek aan de Universiteit van Bologna. Eco werd katholiek opgevoed, maar brak later met de kerk. Hij omschrijft zichzelf als onconfessioneel religieus.

Als schrijver brak Eco in 1980 internationaal door met zijn roman Il Nome della Rosa (De naam van de roos), een spannende detectiveroman die zich in 1327 afspeelt in het kader van de strijd tussen het centrale gezag van de Rooms-Katholieke Kerk en verschillende stromingen daarin die met geweld werden onderdrukt. De historische achtergrond wordt uitgebreid geschetst. Het boek ademt h…Lees verder op Wikipedia