Strip
Nederlands

Een contract met God : 4 verhalen uit de Bronx

Will Eisner (auteur)
+1
Een contract met God : 4 verhalen uit de Bronx
×
Een contract met God : 4 verhalen uit de Bronx Een contract met God : 4 verhalen uit de Bronx

Een contract met God : 4 verhalen uit de Bronx

Extra onderwerp
Stripromans, Graphic novel, strips
Titel
Een contract met God : 4 verhalen uit de Bronx
Auteur
Will Eisner
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Contract with God
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2004
[210] p. : ill.
ISBN
90-450-0517-4

Besprekingen

Dertig jaar nadat voor het eerst de term op de cover van een strip verscheen -- met Will Eisners A contract with God (1978 -- vert. Een contract met God) -- is de graphic novel niet meer uit het literaire veld te bannen, hoewel er heel wat controverse blijft bestaan rond de vlag en de lading. De term vindt zijn oorsprong in de behoefte om een strip te profileren die afstand wilde nemen van de Amerikaanse "super hero comics", die sterk op een jeugdig publiek gericht waren. Eisners "new term [de naam bestond al eerder, maar Eisner gaf hem inhoud en bekendheid] helped potential readers to look at comics afresh and see its potential as a serious, grown-up art form, as capable of conveying challenging ideas as are great literature and film". Sommigen zien de graphic novel als een format, met uiterlijke kenmerken, maar anderen zien het eerder als een beweging met als doel "to take the form of the comic book, which has become an embarassement, and raise it to a more ambitious a…Lees verder
Een fraai verzorgde Nederlandse vertaling van de Amerikaanse striproman uit 1978, waarin het leven in de New Yorkse Bronx in de jaren dertig wordt beschreven. In vier verhalen wordt een aantal (vooral joodse) eenvoudige bewoners van 'tenement-buildings' ten tonele gevoerd, die allen met moeite proberen in de armoedige crisisjaren het hoofd boven water te houden. Trefzeker tekent de onlangs overleden Will Eisner (1917-2005) in bruinige tinten een aantal uiteenlopende karakters, die echter alle gemeen hebben dat zij niet zuiver goed of slecht zijn, maar alle tinten grijs daartussenin vertonen. Eisner schildert dus levende mensen, in zijn bekende semi-realistische stijl, die uiterst geschikt is voor het vastleggen van kleine en grote emoties. Hij gebruikt daarbij een wisselende vorm, die uiteenloopt van vijf of zes plaatjes op een strippagina tot grote platen van een hele pagina, aangevuld met een meer dan gemiddelde hoeveelheid tekst. 'Een contract met God' is een warm stripverhaal, waa…Lees verder

Over Will Eisner

CC BY 2.0 - Foto van/door Alan Light

William Erwin Eisner (Brooklyn, 6 maart 1917 – Fort Lauderdale, 3 januari 2005) was een Amerikaanse comicsschrijver.

Eisner was de zoon van Joodse immigranten. Hij was een van de pioniers van de Amerikaanse comicsscene. Zijn werk omvat onder andere de serie The Spirit, het boek A Contract with God en Fagin de Jood.

In de jaren vijftig kreeg hij bekendheid als tekenaar van de serie The Spirit, een wekelijkse acht pagina's grote krantenbijlage handelend over een superheld zonder speciale supergaven.

Geïnspireerd door het werk van Robert Crumb, begon Eisner in de jaren 1970 te werken aan het boek A Contract with God ("Een contract met God"), waarin het alledaagse leven in de Bronx wordt beschreven. De sobere zwart-wit illustraties beschrijven thema's als de dood, verdriet, geloof en seksuele gevoelens. Vaak speelde dit zich af tegen een Joodse achtergrond.

"Ik beschrijf het menselijk bedrijf, en het leven" vertelde …Lees verder op Wikipedia