Brad Pitt is de legendarische Griekse krijger Achilles. Orlando Bloom en Diane Kruger vertolken de legendarische geliefden die de wereld in een verderfelijke oorlog storten. Eric Bana speelt de prins die het aandurft Achilles uit te dagen en Peter O'Toole regeert Troje als koning Priamos. Spectaculaire bewerking van de Ilias.
Titel
Troy
Regisseur
Wolfgang Petersen
Acteur
Eric Bana Orlando Bloom Brad Pitt
Componist
James Horner 1953-2015
Scenarist
David Benioff
Taal
Engels
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Warner Home Video, 2004
1 dvd-video
Oorspr. opname
2004
Speelduur
ca. 156 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands, Engels, Engels voor slechthorenden
EAN
7321932588187

Besprekingen

Spektakelfilm uit 2004 van de Duitse regisseur Wolfgang Petersen (Das Boot), losjes gebaseerd op de Griekse tragedie Ilias van Homerus. Met Brad Pitt als Achilles en verder Eric Bana, Orlando Bloom en Peter O'Toole. Wanneer Helena, de koningin van Sparta, door de Trojaanse prins Paris bij haar echtgenoot Menelaüs wordt weggehaald, trekken de Grieken ten strijde tegen de Trojanen. David Sneek (Volkskrant 13-5-'04) is van mening dat regisseur Petersen vooral weet te overtuigen in de confrontaties tussen de Griekse en Trojaanse legers, in geweld en bloedvergieten. Maar daarentegen volledig tekort schiet als regisseur van de Homerische karakters. Ab Zagt (Algemeen Dagblad 13-5-'04) vindt dat Troy als epos tot de absolute top behoort, met tal van onvergetelijke momenten die de klassieker van Homerus overtuigend tot leven brengen. 'Het knappe van deze bewerking van De Ilias is dat Troy op diverse niveaus werkt. De film is zowel grootschalig als intiem. Massale vechtscènes worden afgewisseld…Lees verder

Over Wolfgang Petersen

Wolfgang Petersen (Emden, 14 maart 1941) is een Duits filmregisseur. Hij is vooral bekend geworden door de film Das Boot, over de Duitse U-boot U-96.

Petersen werd geboren in Emden. Van 1953 tot 1960 volgde hij de Johanneum school in Hamburg. Begin jaren zestig regisseerde hij toneelstukken in het Ernst Deutsch Theater in Hamburg. Hij studeerde theater in Berlijn en Hamburg en volgde tussen 1966 en 1970 de filmacademie in Berlijn. Zijn eerste producties waren voor de Duitse omroep NDR. Tijdens zijn werk voor de populaire Tatort-serie ontmoette hij acteur Jürgen Prochnow, die later in Das Boot de rol van kapitein Heinrich Lehmann-Willenbrock zou spelen.

In 1973 kwam zijn eerste bioscoopfilm uit, Einer von uns beiden, naar een novelle van Horst Bosetzky, wederom met Jürgen Prochnow. Zijn film Die Konsequenz leidde in 1977 tot een schandaal. De Bayerische Rundfunk achtte het thema van de film - homoseksualiteit - niet geschikt. K…Lees verder op Wikipedia