Dvd Chinees

Shadow

Yimou Zhang (regisseur)
Chinees historisch drama in martial arts-vorm. De koning van Pei is verdreven uit de stad Jing en verwijt dat zijn belangrijkste generaal. Deze heeft echter een plan om de stad te heroveren door een dubbelganger in te zetten.
Titel
Shadow / directed by Zhang Yimou ; written by Zhang Yimou [e.a.]
Regisseur
Yimou Zhang
Taal
Chinees
Uitgever
Splendid film, © 2019
1 dvd-video
Oorspr. opname
2018
Speelduur
116 min.
Aantekening
Mandarijn gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
4013549107945
mooov

Besprekingen

Chinese martial arts-film uit 2018 van Zhang Yimou (Hero, House of flying daggers), met Chao Deng en Li Sun, gebaseerd op een 14e eeuws Chinees epos over de Drie koninkrijken. De koning van Pei is verdreven uit de stad Jing en verwijt dat zijn belangrijkste generaal. Hij weet niet dat de generaal een plan heeft om de stad te heroveren door een dubbelganger (een shadow) in te zetten. De cinematografie, met gebruik van diepe zwart-wittinten is geïnspireerd door de klassieke Chinese schildertechniek met gewassen inkt. Beoordeling IMDb: 7, Tomatometer: 95%. Pauline Kleijer (Volkskrant 15-5-’19): 'opvallendst aan de film is het kleurenpalet. Grijs, in alle gradaties, overheerst in het haarscherpe digitale beeld. (…) De aankleding is adembenemend mooi en het camerawerk speelt een fabelachtig spel met schaduwen (…) De oogverblindende vormgeving van Shadow zindert nog lang na, maar de inhoud is snel vergeten' (3 sterren). Belinda van de Graaf (Trouw 16 -5-’19): ‘verhaal vol sappige paleisint…Lees verder

Over Yimou Zhang

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door Caracas1830

Zhang Yimou (Xi'an, China, 2 april 1950) is een Chinese filmregisseur.

Zhang maakt deel uit van een groep filmmakers die de 'Vijfde Generatie' wordt genoemd. Deze groep is na de Culturele Revolutie begonnen met films maken. De films van de vijfde generatie durven het oude stramien van de Chinese film te doorbreken door het China dat ze kennen te ontmantelen. De films hebben niet het socialistische heroïsme van de arbeider dat in de films onder Mao Zedong gebruikelijk was. Van deze groep maken ook Chen Kaige en Zhang Junzhao deel uit.

Zhang Yimou groeide op in het socialistische China en is hierdoor sterk gevormd. Door zijn werk als fotograaf werd hij toegelaten op de filmacademie. Zhang heeft in 1982 zijn opleiding tot filmmaker afgerond aan de filmacademie in Peking. Voordat hij filmmaker werd was hij werkzaam als fotograaf.

De actrice Gong Li is een tijdlang Zhangs muze geweest, ze speelde in vele van zijn films, oa Raise the Red Lantarn en …Lees verder op Wikipedia