Digitale Week 2020

Tijdens de Digitale Week (27-31/10) zetten we elk jaar de digitale leefwereld van jong en oud in de kijker. Deze editie zoomen we in op de voor- en nadelen van digitale technologie aan de hand van verschillende activiteiten, rondleidingen en lezingen. Zo vind je in de pandgang een doorlopende expo van speelse en uitdagende digitale kunst. De kleinsten onder ons maken een digitale animatie van het Predikherenpamflet. Voor klassen zijn er onder andere workshops rond nepnieuws. En natuurlijk kan je gratis op de koffie bij de Digidokters in hun Digicafé!

VIDEO DELAY

van 27.10 tot 30.10

Beweeg en creëer! Een interactieve audiovisuele installatie daagt je uit om te spelen met tijd en ruimte. Een scherm toont twaalf keer jouw handelingen, telkens met een vertraging. Ben je handig genoeg om jouw bewegingen perfect te timen en prachtige patronen te creëren? Speel voor en met de camera en ontdek betoverende effecten! (ontwikkeld door J.E.F)

Alle leeftijden - Doorlopend

Gratis - Zonder reservatie

TABOOTH

van 27.10 tot 31.10

Zijn er met de komst van sociale media nieuwe taboes ontstaan? Dingen waarover men zogezegd niet mag spreken, eigen aan de leefwereld van jongeren in digitale tijden? En wat zou dat kunnen zijn? Onderzoek het mee tijdens de interactieve video-expo ‘Tabooth’. Uitdagend en boeiend! (ontwikkeld door JOETZ)

 

Alle leeftijden - Doorlopend

Gratis - Zonder reservatie

FAKE NEWS MAKEN EN HERKENNEN

di 27.10 | 09u-12u

Klassikaal zoomen we in op hoe Fake News wordt gemaakt en geven een introductie over factchecking en storytelling. Tijdens de sessie worden inzichten telkens gekoppeld aan praktische oefeningen. Dit aanbod is enkel voor jongeren vanaf 16 jaar in klasverband. (ontwikkeld door Comundos)

 

+16j - Enkel in klasverband

Gratis - Reserveer online

DIGIDOKTERS

wo 28.10 | 13u-16u

Uiteraard zijn de Digidokters ook van de partij tijdens De Digitale Week. Je vindt hen op het gelijkvloers in de pandgang van Het Predikheren. Werkt je smartphone niet vlot? Heeft je tablet vreemde kuren? Waarom start je laptop zo traag op? Spring zeker binnen voor een consultatie! 

 

Meer info >>

Gratis - Zonder reservatie

digidokters

WOORD IN BEELD

wo 28.10 | 14u-17u

Vertrekkend vanuit een gedicht fantaseren we er op los en animeren we een visuele stijl met tablets. Uitgangspunt is het prachtige pamflet dat gemaakt werd naar aanleiding van de opening van Het Predikheren. We koppelen woorden aan beelden en omgekeerd. Op die manier creëren we een geanimeerd dada-gedicht. Boem paukeslag! (ontwikkeld door J.E.F)

 

7-12j 

Gratis - Reserveer online

pamflet

DIGICAFÉ MET DE DIGIDOKTERS

do 29.10 | 16u-19u

Het Digicafé is een maandelijks initiatief, en uiteraard eentje dat niet kan ontbreken tijdens de Digitale Week. Neem er een koffie bij om te oefenen en te leren over een bepaald thema en stel je vragen aan de Digidokters. Het thema tijdens de Digitale Week: Basisinstellingen van je smartphone. (i.s.m. Vormingplus Mechelen)  

 

 

Meer info >>

Gratis - Reserveer online (je mag ook zonder inschrijving verschijnen)

digicafe_vierkant

EDUBOX NEPNIEUWS

do 29.10 | 09u-12u

Met de educatieve tool van VRT NWS en Mediawijs gaat je klas als een heuse internetdetective aan de slag. Zo leer je aan de hand van handige tips en checklists om de echtheid van nieuwsberichten in vraag te stellen en nepnieuws te onderscheiden van andere soorten nieuws. Wie haalt de nepberichten er uit? Dit aanbod is enkel voor jongeren vanaf 16 jaar in klasverband. (ism StampMedia)

 

+16j - Enkel in klasverband

Gratis - Reserveer online

ORGANISEER JE SMARTPHONE

vr 30.10 | 10u-12u

Je bent geen beginner meer met je Android smartphone, maar je zit nog met vragen rond apps, foto’s of virussen? Na afloop van deze praktische workshop waait er een frisse wind door je toestel, omdat je orde op zaken stelde in de structuur en organisatie van je smartphone. (i.s.m. Vormingplus Mechelen)

 

 

€ 12 - € 2,5 met UiTPAS Kansentarief

Gratis - Reserveer online

smartphone

RONDLEIDING: DE DIGITALE BIB

za 31.10 | 11u-11u45 en 12u-12u45

Tijdens de Digitale Week zijn er in Het Predikheren gratis rondleidingen over de digitale dienstverlening. In Het Predikheren kan je computers gebruiken, printen, scannen, online kranten en tijdschriften lezen, e-boeken uitlenen, digidokters raadplegen, thuis je ‘MijnBibliotheek’ checken en zo veel meer. Graag geven we tijdens onze rondleiding meer uitleg over de mogelijkheden en antwoorden we op al je vragen. 

 

 

Alle leeftijden

Gratis - Reserveer online

e-boekenstapel

OVER ARTIFICIËLE INTELLIGENTIE

za 31.10 | 14u-16u

Je gelooft je eigen ogen niet: A.I. is misschien wel de meest creatieve technologie ter wereld. Bron van nieuwe kunst, maar ook van nieuw bedrog? Thomas Smolders is al zijn hele leven bezig met technologie en dat merk je tijdens zijn lezing. Hij lijst de voor- en nadelen van artificiële intelligentie op. Hij schreef het boek ‘Achter Onze Schermen’ en publiceerde onder andere in De Tijd, De Standaard, De Morgen en Knack.

 

 

€ 5 - € 2 met UiTPAS Kansentarief

Gratis - Reserveer online

ai
dw2020