Leerkracht

Als leerkracht (in opleiding) kan je met je klas rondgeleid worden in de bib. Je kan extra jeugdboeken voor lange tijd uitlenen en boekenpakketten op maat van je school of klas bestellen. Ook vind je er literatuurlijsten voor je leerlingen. 

Klasbezoek

 

Maandelijks bezoeken talloze klassen de (jeugd)bib. De eerste keer krijg je een rondleiding op maat van je klas, met uitleg over de werking van de (jeugd)bib: onze (digitale) collectie, het gebruik van onze catalogus, we beantwoorden al jullie vragen!

Enkel per voorafgaande reservatie. Geef aan hoeveel tijd je hebt voor je klasbezoek. Er is een drop & pickup-zone voor schoolbussen op stapafstand. 

Klasbezoek aanvragen >>

Speciale bibkaart

 

Ben je leerkracht in een Mechelse basisschool of geef je les in het basisonderwijs en woon je in Mechelen? Volg je de lerarenopleiding in Mechelen of loop je stage in een Mechelse basisschool? Ben je (bijna) actief in de kinderopvang?

Dan kan je gratis een speciale bibkaart aanvragen. Hiermee kan je in de jeugdbib tot 25 kinderboeken tegelijkertijd lenen gedurende 84 dagen.

Speciale bibkaart aanvragen >>

Boekenpakketten

 

Boekenpakketten op maat van basisscholen en leerkrachten uit het kleuter- en lager onderwijs in Mechelen?

Dat kan, maar enkel per voorafgaande reservatie, met een uitleentermijn van 84 dagen. Je kan kiezen uit:

  • 3 - 5 AVI/Tutor-titels
  • 25 exemplaren van 1 titel
  • themapakket (max. 60)

Boekenpakket aanvragen >> 

Leren voorlezen

 

Voorlezen, wie is er niet groot mee geworden? Het is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind, maar hoe word je nu een voorlees-topper? Ontdek het tijdens onze voorleesworkshops!

Voorlezen is immers niet voor iedereen een tweede natuur. Het begint al bij de keuze van het juiste boekje. Graag exploreren we samen hoe en wat je best voorleest aan kinderen.

Workshop aanvragen >>

Digitale kranten & tijdschriften

 

Je school kan toegang krijgen tot het Digitale Archief en de Kiosk, vol kranten en tijdschriften. Lees zo elke dag 14 kranten en 6 tijdschriften gratis digitaal in jouw school. Dit kan met je eigen smartphone, tablet of pc.

Enige voorwaarde is dat je school beschikt over een vast IP-nummer voor toegang tot internet in de lokalen. Integreerbaar in het online leerplatform van je school!

 

Lerarenkaart

 

De lerarenkaart is een algemene voordeelkaart van de Vlaamse Overheid voor lesgevers uit het secundair onderwijs. Met de lerarenkaart betaal je maar € 10 jaarlijks lidmaatschap, ongeacht of je in Mechelen woont of niet.

Leraren en leraressen kunnen deze jaarlijks oppikken in de bibliotheek, op vertoon van de identiteitskaart of de vorige lerarenkaart. 

Meer info >>

Leeslijsten

 

Het is niet altijd makkelijk om de juiste boeken te vinden. Daarom hebben we een leeslijst samengesteld voor leerkrachten en leerlingen uit de 1ste en 2de graad van het secundair onderwijs.

We kozen verschillende genres uit (historisch, romantisch, humor,...) en selecteerden per genre een aantal mooie titels. Ook strips en graphic novels krijgen een plaats. 

Bekijk Leeslijst 1e graad >>

Bekijk Leeslijst 2e graad >>

Kwartiermakers

 

Kwartiermakers zijn scholen die iedere dag 15 minuten vrijmaken voor een leesmoment met hun leerlingen. De leerlingen kiezen zelf wat ze lezen. Leesplezier staat voorop. 

In 2018-2019 namen maar liefst 7 Mechelse scholen deel aan Kwartiermakers. De jeugdbib ondersteunt deelnemende scholen met boekenpakketten die ze zelf naar de school brengt.

Meer info >>

Educatieve Kast

 

Op zolder (in het Theater) vind je  lesmappen, leskoffers en leespakketten op maat van specifieke vakken.

Ook kan je er als ouder of leerkracht terecht om inspiratie op te doen bij het verlagen van leesdrempels en leesbeperkingen bij kinderen.

En vergeet uiteraard onze grote verzameling Kamishibai-vertelplaten niet (mét uitleenbaar verteltheatertje) ! 

Boekenzoeker

 

Boekenzoeker? Dat is het beste instrument om kinderen online te laten zoeken naar boeken die passen binnen hun smaak en leeftijdscategorie.

Er is per leeftijdscategorie een aangepast menu dat drempelverlagend werkt voor kinderen. Je kan ook een bericht achterlaten wat je van het boek vond, zodat er advies op maat van kinderen ontstaat.

Ontdek Boekenzoeker >>