Leerkracht

Als leerkracht (in opleiding) kan je met je klas rondgeleid worden in de bib. Je kan extra jeugdboeken voor lange tijd uitlenen en boekenpakketten op maat van je school of klas bestellen. Ook vind je er literatuurlijsten voor je leerlingen. 

Mechelen Leesstad

Logo Mechelen Leesstad

 

Met het project Mechelen Leesstad slaan Het Predikheren - Bibliotheek Mechelen, Thomas More Hogeschool en Ligo - Centrum voor Basiseducatie Regio Mechelen de handen in mekaar om de leesvaardigheid en -motivatie bij kinderen uit de lagere school te bevorderen.

 

Meer info >>

Scholencollectie

Foto van medewerker in de scholencollectie

 

Ontdek de scholencollectie op maat voor kinderen van de kleuterschool en 1ste graad lagere school in de Sacristie van Het Predikheren.

De scholencollectie bevat leesboeken, infoboeken en voorleesboeken voor kinderen van 2,5 tot en met 7 jaar. Met dit aanbod willen we de rol van de leerkracht als leesmotivator kracht bij zetten. En zo nog meer kinderen in contact brengen met boeken.

Meer info >>

Boekenpakketten

 

Boekenpakketten op maat van basisscholen en leerkrachten vanaf niveau 3e leerjaar?

Dat kan, maar enkel per voorafgaande reservatie, met een uitleentermijn van 84 dagen. Je kan kiezen uit:

  • Pakket-op-maat per school
  • Pakket-op maat per klas
  • Klaslezen 

(Voor leerkrachten van doelgroep kleuters tot en met 2e leerjaar staat de scholencollectie ter beschikking in de sacristie)

Bekijk het klaslezen-aanbod >>

Boekenpakket aanvragen >>

Graphic novels voor de leeslijst

Graphic novels voor de leeslijst

 

Hoe kunnen leerkrachten Nederlands strips meenemen in de lessen? En waarom zou je alleen maar romans lezen, als je ook strips kan lezen?

Stripmaker des Vaderlands Margreet de Heer wil dat strips een plek krijgen op de leeslijst, en heeft daarom de gids Graphic Novels voor de Leeslijst samengesteld.

 

Meer info >>

 

Speciale bibkaart

 

Ben je leerkracht in een Mechelse basisschool of geef je les in het basisonderwijs en woon je in Mechelen? Volg je de lerarenopleiding in Mechelen of loop je stage in een Mechelse basisschool? Ben je (bijna) actief in de kinderopvang?

Dan kan je - op vertoon van een geldige studentenkaart of leerkrachtenkaart van Klasse - gratis een speciale bibkaart aanvragen. Hiermee kan je in de jeugdbib tot 25 kinderboeken tegelijkertijd lenen gedurende 84 dagen.

Klasbezoek

 

Maandelijks bezoeken talloze klassen de (jeugd)bib. De eerste keer krijg je een rondleiding op maat van je klas, met uitleg over de werking van de (jeugd)bib: onze (digitale) collectie, het gebruik van onze catalogus, we beantwoorden al jullie vragen!

Enkel per voorafgaande reservatie. Geef aan hoeveel tijd je hebt voor je klasbezoek. Er is een drop & pickup-zone voor schoolbussen op stapafstand.

Meer info >>

 

Educatieve Kast

 

Op zolder (in het Theater) vind je  lesmappen, leskoffers en leespakketten op maat van specifieke vakken.

En vergeet uiteraard onze grote verzameling Kamishibai-vertelplaten niet (mét uitleenbaar verteltheatertje) ! 

Boekenzoeker

 

Wil je leerlingen helpen bij het zoeken naar een boek dat bij hen past? Eén adres: Boekenzoeker. 

Een avonturenverhaal om in één keer te verslinden? Een dun boek voor je boekbespreking? Of een een kleurrijk aanwijsboek om voor te lezen? 

Boekenzoeker helpt je kiezen!

Ook vind je er actuele leeslijsten op leeftijd en thema.

Ontdek Boekenzoeker >>

Kwartiermakers

 

Kwartiermakers zijn scholen die iedere dag 15 minuten vrijmaken voor een leesmoment met hun leerlingen. De leerlingen kiezen zelf wat ze lezen. Leesplezier staat voorop. 

In 2018-2019 namen maar liefst 7 Mechelse scholen deel aan Kwartiermakers. De jeugdbib ondersteunt deelnemende scholen met boekenpakketten die ze zelf naar de school brengt.

Meer info >>

Leren voorlezen

 

Voorlezen, wie is er niet groot mee geworden? Het is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind, maar hoe word je nu een voorlees-topper? Ontdek het tijdens onze voorleesworkshops!

Voorlezen is immers niet voor iedereen een tweede natuur. Het begint al bij de keuze van het juiste boekje. Graag exploreren we samen hoe en wat je best voorleest aan kinderen.

Workshop aanvragen >>

Digitale kranten & tijdschriften

 

Je school kan toegang krijgen tot het Digitale Archief en de Kiosk, vol kranten en tijdschriften. Lees zo elke dag 14 kranten en 6 tijdschriften gratis digitaal in jouw school. Dit kan met je eigen tablet, laptop of pc (niet met smartphone).

Enige voorwaarde is dat je school beschikt over een vast IP-nummer voor toegang tot internet in de lokalen. Integreerbaar in het online leerplatform van je school!

 

Lerarenkaart

 

De lerarenkaart is een algemene voordeelkaart van de Vlaamse Overheid voor lesgevers uit het secundair onderwijs. Met de lerarenkaart betaal je maar € 10 jaarlijks lidmaatschap, ongeacht of je in Mechelen woont of niet.

Opgelet: de lerarenkaarten worden niet meer opgepikt in de bibliotheek. Check hier waar je jouw lerarenkaart kan vinden.

Meer info >>