Leerkracht

Als leerkracht (in opleiding) kan je met je klas rondgeleid worden in de bib. Je kan extra jeugdboeken voor lange tijd uitlenen en boekenpakketten op maat van je school of klas bestellen. Ook vind je er literatuurlijsten voor je leerlingen. 

Bibkaart voor leerkrachten

Ben je leerkracht in een Mechelse basisschool of geef je les in het basisonderwijs en woon je in Mechelen? Volg je de lerarenopleiding in Mechelen of loop je stage in een Mechelse basisschool? Dan kan je gratis een bibkaart voor leerkrachten aanvragen. Met deze speciale lidkaart kan je in de jeugdbib tot 25 kinderboeken tegelijkertijd lenen gedurende 84 dagen.

Vraag hier online een bibkaart voor leerkrachten aan of mail naar: jeugd.bibliotheek@mechelen.be.

 

Lerarenkaart

Lerarenkaart

Opgelet! Een 'lerarenkaart' is niet hetzelfde als een 'bibkaart voor leerkrachten'. De lerarenkaart is een algemene voordeelkaart van de Vlaamse Overheid voor lesgevers uit het secundair onderwijs. Leraren en leraressen kunnen deze oppikken in de bibliotheek, op vertoon van hun identiteitskaart. 

 

 

Boekenpakket

Boekenpakketten

De jeugdbibliotheek maakt boekenpakketten op maat van basisscholen en leerkrachten uit het kleuter- en lager onderwijs in Mechelen

Met de hele klas hetzelfde verhaal lezen zorgt voor extra leesplezier en leermogelijkheden. Als leerkracht kan je in de bibliotheek terecht voor leeslessen, meerdere exemplaren van hetzelfde boek of gevarieerde boekenpakketten.

Het is een ideale manier om je leerlingen kennis te laten maken met klassiekers zoals  ‘De GVR’ van Roald Dahl of ‘Jip en Janneke’ van Annie M.G. Schmidt. Leeslessen kan je gebruiken om gevoelige thema’s (pesten, diversiteit, oorlog, de dood,...) bespreekbaar te maken.

Hier vind je een overzicht van de beschikbare titels. Je kan kiezen uit:

  • een klaspakket met 25 exemplaren van 1 titel
  • een klaspakket met 60 verschillende titels
  • een schoolpakket met maximum 100 titels

Deze service is gratis. De uitleentermijn is telkens 84 dagen. Vooraf reserveren is nodig en kan door een e-mail met je wensen te sturen naar jeugd.bibliotheek@mechelen.be. Zodra het pakket voor je klaar staat (reken hiervoor een week), sturen we je een e-mail. Afhalen kan tijdens de openingsuren.

 

Leeslijst voor secundaire scholen

Elk jaar verschijnen er honderden nieuwe boeken. Grappige boeken, spannende boeken, romantische boeken,… je vindt ze allemaal in de bibliotheek!

Het is alleen niet altijd gemakkelijk om het juiste boek te vinden. Daarom hebben we een leeslijst samengesteld voor leerkrachten en leerlingen uit de 1ste en 2de graad van het secundair onderwijs.

We kozen verschillende genres uit (historisch, romantisch, humor,...) en selecteerden per genre een aantal mooie titels. Ook strips en graphic novels krijgen een plaats in onze lijst. Op die manier hopen we zoveel mogelijk jongeren aan te spreken.

Bekijk: Leeslijst secundair onderwijs 1ste graad

Bekijk: Leeslijst secundair onderwijs 2de graad

Heb je zelf nog een suggestie? Geef ze gerust door via jeugd.bibliotheek@mechelen.be

 

Rondleidingen

Ben je leerkracht en wil je graag een rondleiding in de bibliotheek op maat van de klas? Geen probleem! We nemen jullie graag op sleeptouw en geven met plezier uitleg over de werking van de jeugd- en/of volwassenafdeling van de bib. We leiden jullie doorheen onze (digitale) collectie, tonen het gebruik van onze catalogus en beantwoorden al jullie vragen. 

Vraag hier online een rondleiding aan of mail naar: uitleen.bibliotheek@mechelen.be.

 

Kwartiermakers

Kwartiermakers

Voer je als school een actief taalbeleid en wil je je leerlingen stimuleren om méér te lezen? Dan is Kwartiermakers iets voor jou!

Lezen is cruciaal voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. En leesvaardigheid van kinderen neemt enorm toe als ze iedere dag een kwartier lezen. Daarom is vzw Willewete gestart met Kwartiermakers, een project waarmee ze scholen willen motiveren om iedere dag 15 minuten vrij te maken voor een leesmoment. De kinderen mogen zelf kiezen wat ze lezen: een tijdschrift, een boek, een strip, een informatief werk,… Leesplezier staat voorop.

Een leesritueel van een kwartier lezen per dag krikt het niveau van kinderen snel op. En met een hoger leesniveau worden andere vakken toegankelijker en kunnen kinderen hun talent beter ontwikkelen.

In 2018-2019 nemen maar liefst 7 Mechelse scholen deel aan Kwartiermakers. Wij hopen dit aantal nog te verhogen. Daarom ondersteunt de bibliotheek scholen die deelnemen aan Kwartiermakers met boekenpakketten die ze zelf naar de school brengt.

Willen jullie volgend schooljaar ook meedoen met Kwartiermakers? Hou dan zeker de website van vzw Willewete in het oog. In het voorjaar van 2019 kan je je projectaanvraag bij hen indienen.