Gevangenisbibliotheek

Bibliotheek

De gevangenis van Mechelen is al sinds 1874 een arresthuis en telt momenteel zo’n 130 bewoners. Naast mensen in voorhechtenis verblijven er ook een aantal veroordeelden.

De bib van Mechelen heeft een goede samenwerking met de gevangenis. Samen bouwden we een bibliotheekdienst uit voor de gedetineerden. De bibliotheekwerking kadert in de Vlaamse hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Een aantal Vlaamse actoren, zoals het CAW en VDAB organiseren individuele hulpverlening, maar ook tal van cursussen, vormingen en workshops voor gedetineerden, ex-gedetineerden en hun naaste omgeving.

Met deze dienstverlening werken we samen aan de persoonlijke ontplooiing van de gedetineerden en verhogen we hun kans op een succesvolle re-integratie.
 

Collectie

De gedetineerden kunnen terecht in een volwaardige bib, met een ruim aanbod aan dvd’s, cd’s, boeken, strips en gezelschapsspelen. De collectie werd door de jaren heen opgebouwd en wordt steeds verder uitgebreid en vernieuwd.

Naast een ruim aanbod Nederlandstalige boeken en strips is er ook een behoorlijke collectie anderstalige literatuur. Talen als Spaans, Frans, Italiaans, Turks, Arabisch, Roemeens, Russisch, Duits, Pools en Georgisch komen ruimschoots aan bod. Gedetineerden kunnen 1 keer per week materialen ontlenen uit de gevangenisbib. Daarnaast kunnen ze ook materialen van de hoofdbibliotheek lenen.

Naast fictie en non-fictie heeft de gevangenisbib een ruim aanbod aan studiematerialen. Daarmee kunnen gedetineerden op zelfstandige basis een vak of een taal leren. Er is materiaal voor algemene vakken zoals wiskunde en natuurwetenschappen, maar ook voor Spaans, Frans, Engels en Nederlands. Ten slotte kunnen de gedetineerden ook studeren voor het theoretisch rijexamen A, B, C en D. Als ze interesse tonen in andere cursussen en vakken, bekijken we hoe we daarbij kunnen helpen.
 

Activiteiten

In samenwerking met de Rode Antraciet worden er op regelmatige basis culturele evenementen georganiseerd. Zo staat 1 keer per jaar ‘papa’s lezen voor’ op het programma. Daarbij kiezen de gedetineerden een kinderboek waaruit ze voorlezen aan hun kinderen thuis. Het voorleesmoment wordt opgenomen en aan de familie bezorgd. Zo kunnen de kinderen het filmpje bekijken wanneer ze gaan slapen.

Daarnaast is er 1 keer per maand een spelnamiddag. Geïnteresseerde gedetineerden komen dan samen en spelen onder begeleiding van vrijwilligers gezelschapsspelen. Ze krijgen niet enkel klassiekers aangeboden, maar kunnen ook nieuwe spelletjes uittesten.