Klik op een item of scroll naar beneden

 

Welkom

Alle kinderen van 0 tot 13 jaar worden met open armen ontvangen in de jeugdbib. In de jeugdcollectie vind je boeken vol verhalen en weetjes, strips, muziek en films. Ook nodigen we je uit voor onze activiteiten en diensten op maat van de leeftijd van je kind.

Alles is ingedeeld in leeftijdsgroepen, met elk een eigen kleur. 

 Klik op een leeftijd en ontdek ons jeugdaanbod

jeugdbib

Spaarkaart

0+tot 12+

Beloond worden om naar de jeugdbib te gaan? Dat kan!
Door naar de jeugdbib te komen, kan je stempels sparen en een beloning verdienen. Hoe werkt het? 

 • Kom naar de jeugdbib en vraag een spaarkaart.
 • Bij elk bezoek aan de jeugdbib krijg je een stempel.
 • Is je kaart vol? Dan krijg je een leuke beloning!
 • Wil je daarnaast ook kans maken op een grotere prijs? Schrijf dan je e-mailadres (of dat van één van je ouders) op de kaart en geef ze af aan de balie.
 • Twee keer per jaar trekken we uit alle kaartjes een grote winnaar.
spaarkaart

Virtuele rondleiding

360° tour voor iedereen

Verken de bibliotheek dankzij deze 360°-rondleiding in het gebouw. Je kiest zelf hoe je navigeert door het gebouw om de bibwerking te ontdekken via korte informatieve video's en speelse tips. Alle teksten kan je ook beluisteren.

Deze virtuele rondleiding werd gerealiseerd door lerarenopleider Els Tanghe (Universiteit Antwerpen) en werd mogelijk gemaakt door het project ‘360° in beeld’ van Centrum Nascholing Onderwijs

Via KlasCement is ook een handleiding met werkvormen voor leerkrachten beschikbaar.

360°-rondleiding starten Handleiding downloaden

360

Boekstart

Vanaf 15 maanden  |  0+

Wanneer je met je kindje van 15 maanden op controlebezoek gaat bij het consultatiebureau van Kind & Gezin, dan krijg je een uitnodiging om een gratis boekenpakket op te halen in de jeugdbib. We maken je op dat moment graag wegwijs in de bib en schrijven je kindje gratis in.

 • Wat heb je nodig?
  • je ingevulde Boekstart-kaart van Kind & Gezin

Hoe werkt het?

Boekstartdag

Zo 26.11 | 9 - 12.30u | Vanaf 15 maanden  |  0+

Tijdens onze Boekstart-dag staat de bib volledig in het teken van gezinnen met kinderen van 0 tot 2,5 jaar. Wandel binnen, sluit aan bij een voorleessessie, neem plaats in 1 van de snoezel- en leesplekjes, neem deel aan een leuke workshop of ga rustig zelf op ontdekking. Buggy's kan je achterlaten in de bewaakte buggyparking.

Programma bekijken

Boekstartdag

Groeimeter

Vanaf 15 maanden  |  0+

De Boekstart-groeimeter hang je op aan de muur en geeft de verschillende voorleesfases voor jou en je kind weer.

Bij iedere fase vind je een QR-code. Scan je de code met je smartphone, dan kom je op een webpagina die je vraagt je taal te kiezen. Dan krijg je een filmpje te zien dat uitlegt hoe je boekjes en voorlezen met je kind kan ontdekken op iedere leeftijd.

 • Wat heb je nodig?
  • een Boekstart-pakket
  • een smartphone met internettoegang

Hoe werkt het?

Boekenzoeker

0+tot 18

Een boek dat bij je kind past? Boekenzoeker helpt je kiezen. Je kan checken of het beschikbaar is in Bibliotheek Mechelen. Om alleen de collectie van Bibliotheek Mechelen te raadplegen, gebruik je de online catalogus.

Hoe werkt het?

Voorleesweek

18 - 26 november 2023  0+tot 12+

Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong en oud. Tijdens de Voorleesweek zetten we jaarlijks het belang én het plezier van voorlezen in de kijker. Met als motto: één kwartier, elk kind, elke dag blijven voorlezen. Ook ná de Voorleesweek.

Bekijk het programma

Voorleeszondagen

elke zondag  |  3+

Kom elke zondag samen met je (klein)kinderen genieten van een verhaal. Onze enthousiaste voorlezers nemen jullie mee van het ene avontuur naar het andere. Om 10.30u beginnen we eraan. Je kan doorlopend aansluiten en weer doorgaan. Vanaf 3 jaar.

Bekijk het programma

 

2023_voorleeszondagen

Leesgroepen van de Leesjury

Reeks op zaterdag: 14.10 - 25.11 - 27.01 - 09.03 - 20.04  |  4tot10

De Leesjury is een jury van kinderen en jongeren. De juryleden lezen een selectie van zo'n 8 boeken per leeftijd en kiezen daaruit de drie mooiste titels. 

Lijkt het je leuk om met andere Mechelse Leesjury-leden over de geselecteerde boeken te praten? Om samen met een begeleider speels en creatief met de boeken aan de slag te gaan?

Schrijf je dan in voor de reeks van 5 data waarop onze leesgroepen samenkomen. We verwachten je dan telkens van 10u30 tot 12u in de bib. Stemmen doen we in de laatste sessie.

Bekijk collectie Hoe werkt het? Veelgestelde vragen

* Dit filmpje van Bibliotheek Overijse schetst hoe de Leesjury ook in Mechelen verloopt.

Individueel meedoen met de Leesjury

Van oktober tot april |  3+tot18

De Leesjury is een jury van kinderen en jongeren. De juryleden lezen een selectie van zo'n 8 boeken per leeftijd en kiezen daaruit de drie mooiste titels. 

Lees je de geselecteerde boeken graag in een zelfgekozen volgorde en op je eigen tempo? Schrijf je dan in als individuele lezer van de Leesjury.

Bekijk collectie Hoe werkt het? Veelgestelde vragen

banner de Leesjury Lees je mee?

Mediawijze Weken

24.10 tot 16.11 2023   3+tot18

Elk jaar in de laatste week van oktober is het Digitale Week. Dit jaar breiden we dit uit tot Mediawijze weken! Dan zetten we mediawijsheid voor jong en oud in de kijker, met speelse en serieuze accenten.

Het thema van 2023 is 'E-inclusie en mediawijsheid bij jongeren'. Jongeren, leerkrachten en het brede publiek laten zich onderdompelen in dit thema tijdens de Mediawijze Weken. Welkom!

Bekijk het programma

MW

Poëzieweek

25 januari tot 30 januari 2024  | 3+tot18

Het grootste poëziefeest van de Lage Landen werd in 2022 voor de tiende keer gevierd! Van Alkmaar tot Zottegem, van peuterklas tot leesgroep, iedereen doet mee! Acties en activiteiten worden overal te lande opgezet om poëzie te vieren.

Binnenkort vind je hier het programma van 2023-2024.

poezieweek24

WiWeTeR-academie

Maandelijks | 10+

Wie weet er hoe je een luchtkanon maakt? Wie weet er waarom er in een fiets een driehoek zit? Wie weet er hoe je een app maakt? Wie weet er hoe je een robotje laat bewegen? ...

De WiWeTeR-academies (lees: Wieweeter = Wiskunde, Wetenschappen, Techniek en ondeRnemingszin) zoeken samen met kinderen van 3e graad basisonderwijs een antwoord op deze wonderlijke vragen. Onder begeleiding van onze WiWeTeR-experten (3e-jaarsstudenten en docenten uit de Lerarenopleiding van Thomas More).

Bekijk het programma

Wiweter

Jeugdboekenmaand

Maart  | 3+tot12

Maart is dé maand van het jeugdboek. In deze maand zetten bibliotheken en scholen jeudboeken centraal voor kinderen en jongeren. Met telkens heel wat workshops en activiteiten. Elk jaar staat er een ander thema centraal.

In 2024 is het thema: Sport & Spel

JBM2023

De schatten van Vlieg

Van juli tot augustus  |  3+tot10+

Elk jaar kan je mee op zoek gaan naar de schatten van Vlieg. Een leuke schattenjacht doorheen de bibliotheek en verschillende andere Mechelse cultuurhuizen. 

Dit jaar is het thema 'voelen'. Er zijn 2 leuke zoektochten (voor 3+ en voor 7+). Voor alle info, ga naar de jeugdbib.

vliegvoel

Talent krijgt Zomerkans

Augustus  |  8+tot10+

Elk jaar krijgen kinderen en jongeren de kans om tijdens de zomervakantie aan de slag te gaan met hun talenten. Dat geeft een boost aan hun zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat ze met een goed gevoel aan het nieuwe schooljaar beginnen. In de bibliotheek worden de sessies voor leerlingen uit het basisonderwijs georganiseerd. Leuk!

Bekijk het programma